I nesten to måneder har deltakerne på den fjerde etappen av MOSAiC-ekspedisjonen arbeidet i drivisen i Arktis i og rundt den tyske isbryteren Polarstern.
Men starten på etappen ble spesiell, siden Covid-19-restriksjoner førte til at deltakerne måtte være i isolasjon og i karantene i havnebyen Bremerhaven i Tyskland før de kunne mønstre på skipet som skulle bringe dem nordover til drivisen.
- Les mer om MOSAiC
I løpet av de to månedene denne delen av ekspedisjonen varte arbeidet deltakerne hardt, mens isflaket som Polarstern var fryst fast drev sørover mot Framstredet. I slutten av juli nådde isflaket iskanten og brøt opp, og siden den gang har deltakerne funnet igjen instrumenter som i forkant var utplassert i isen. Nå er deltakerne på vei hjem med det russiske fartøyet Akademik Tryoshnikov, som skal frakte dem tilbake til Tyskland. Du kan følge driften til MOSAiC-ekspedisjonen her.
Forsker Benjamin Lange fra Norsk Polarinstitutt og kollegene hans har under ekspedisjonen arbeidet for HAVOC-prosjektet, som ledes av Polarinstituttet og er finansiert av Norges forskningsråd. De har også deltatt i den fjerde etappen av ekspedisjonen.
I arbeidet på isen fulgte HAVOC-teamet utviklingen av skrugarder (isflak som er presset over hverandre) for å studere deres rolle for havisens økosystem. Det har vært utfordrende å forske i dette krevende miljøet med smeltende is, mye tåke og mange nysgjerrige isbjørner. Å jobbe nær iskanten må utføres med stor forsiktighet. Se vedlagte bilder fra sommerens forskning i drivisen i Arktis.
Fakta om MOSAiC
– Den største polarekspedisjonen i historien, ledet av Alfred Wegener-instituttet i Tyskland.
– Målet er å samle inn atmosfære, hav, havis- og økosystemdata som skal bidra til å øke kunnskapen om klimaendringene i Arktis
– Hovedarbeidet foregår i og rundt den tyske isbryteren Polarstern, som høsten 2019 ble fryst fast i isen nord for Laptevhavet i Sibir for å drive med isen i ett år.
– Flere hundre forskere fra 70 forskningsinstitusjoner i 19 land er involvert i MOSAiC, herunder Norge.
– Omlag 300 forskere skal tilbringe tid ombord i «Polarstern». Fire andre isbrytere deltar også i ekspedisjonen, i tillegg til helikoptre og fly.
– På havisen etableres en flytende arktisk «forskningslandsby» rundt Polarstern.
– Fra Norge deltar forskere fra blant annet Nansensenteret, NTNU, Universitetet i Bergen (UiB), UiT-Norges arktiske universitet og Norsk Polarinstitutt.