Nytt prosjekt gis felles tilgang til forskningsinfrastruktur i både Arktis og Antarktis.
Et historisk samarbeidsprosjekt for kunnskapsutvikling om naturen i polarområdene har nylig sett dagens lys. POLARIN-prosjektet (Polar Research Infrastructure Network) skal gi forskere med interesser i polarområdene tilgang til forskningsinfrastruktur i både Arktis og Antarktis.
De 64 polarforskningsinfrastrukturene i POLARIN inkluderer arktiske og antarktiske forskningsstasjoner, forskningsfartøy og isbrytere ved begge polene. Prosjektet skal fremme tverrfaglig forskning i polarområdene, er EU-finansiert og består av 50 partnerinstitutter fra en rekke land. Sammen favner de om alle relaterte forskningsområder – fra marin og terrestrisk forskning til atmosfæren, og er det eneste prosjektet av sitt slag.
Det er tyske Alfred Wegener-instituttet som koordinerer POLARIN. I Norge er partnerne NILU (Norsk institutt for luftforskning), Svalbard Integrated Arctic Earth Observing System (SIOS), UiT Norges arktiske universitet og Norsk Polarinstitutt.
– Polarinstituttet tilbyr tilgang til våre polare infrastrukturer – både Troll forskningsstasjon i Antarktis og Ny-Ålesund forskningsstasjon-Sverdrup på Svalbard, tillegg til forskningsskipet Kronprins Haakon, sier seniorrådgiver Christina Alsvik Pedersen ved Norsk Polarinstitutt.
Fysisk eller virtuell deltakelse
NILU forbedrer datatjenester og utvikler tilpassede dataprodukter for Arktis and Antarktis. UiT, via APECS, gir opplæring i bruk av forskningsinfrastrukturer til Early Career Researchers. SIOS vil bidra til å etablere regionale kryosfæredatasett for snø, isbre og permafrost.
Forskerne kan benytte tjenestene i form av fysiske eller virtuelle opphold ved de polare infrastrukturene eller ved å bruke datainfrastrukturer.
Polarområdene spares ikke
Bakteppet for den felles infrastrukturen er klimaendringene som slår ned med urovekkende styrke i polarområdene. I Arktis går oppvarmingen fire ganger raskere enn andre deler av kloden, og fører til smelting av is på både land og vann, temperaturen i permafrosten økser og endringer skjer i økosystemene.
Endringene er mindre tydelige i Antarktis, men kontinentet i sør spares ikke. Havisen i Antarktis har vært relativt stabil frem mot 2000-tallet, men etter 2016 har havisnivået gått ned, og man har notert rekordlave nivåer.
I tillegg har innlandsisen i Antarktis krympet, i stor grad skjer denne smeltingen på den antarktiske halvøy og området ved Amundsenhavet i Vest-Antarktis.
Forskning i polarområdene – viktigere enn noensinne
Konsekvensene av denne polare endringen kan merkes over hele planeten og påvirker oss mennesker på mange forskjellige måter.
– Alt dette betyr at data og forskning fra polarområdene blir viktigere og viktigere. Ved å tilby tilgang til forskningsinfrastrukturene våre til et bredt forskningsmiljø, også utover våre eksisterende samarbeidspartnere, kan forskerne bringe ny kunnskap til veie – som bidrar både til å øke vår forståelse av de sammensatte utfordringene vi står ovenfor i polarområdene og som danner grunnlag for politiske beslutninger om forvaltning av områdene, sier Alsvik Pedersen.
POLARIN vil kunne forbedre observasjons- og modelleringskapasiteten, og gi oss en mulighet til å løse de store utfordringene som polarområdene – og på grunn av det globale samspillet, hele jorda – står overfor.
POLARIN
- POLARIN (Polar Research Infrastructure Network) skal fremme tverrfaglig forskning som tar for seg vitenskapelige utfordringer i begge polarområdene.
- Har 50 partnerinstitutter fra en rekke land
- Gir felles tilgang til en polarforskningsinfrastrukturer.
- EU gir 14,6 millioner euro i midler til prosjektet de neste fem årene.
- POLARIN startet opp 1. mars 2024