Norsk-kinesisk forskningssamarbeid på Svalbard er gjensidig verdifullt. Det ble understreket da direktør Camilla Brekke denne uken var vertskap for en større kinesisk delegasjon i Ny-Ålesund.
– Det kinesiske polarinstituttet, PRIC, har over tid vært en viktig bidragsyter til forskningsmiljøet i Ny-Ålesund. Våre forskere sampubliserer med kinesiske forskere, særlig innen geovitenskaplige disipliner. Samarbeidet i Ny-Ålesund mellom forskere fra en rekke land er unikt, og felles forskningsprosjekter og vitenskapelige publikasjoner er nettopp noe av det vi ønsker å oppnå her, sier Brekke.
Kina stilte med en stor delegasjon under besøket 11.–13. september, ledet av viseministeren for økologi og miljø, Sun Jinlong. Fra norske myndigheter stilte statssekretær Kjersti Bjørnstad (SP) og fagdirektør Fredrik Juell Theisen i Klima- og miljødepartementet. Leder for Ny-Ålesund-programmet, Geir Gotaas, representerte sammen med Brekke Norsk Polarinstitutt.
Norsk Polarinstitutt la opp til at delegasjonen fikk bevege seg mye rundt i Ny-Ålesund, for å gi et godt innblikk i hvordan forskningsstasjonen fungerer. Følget fikk også en tur på Kongsfjorden, for å blant annet se og lære om de endringer som i raskt tempo nå skjer med isbréene på Svalbard. Det ble også lagt opp til å beskue noen kulturminner langs Kongsfjorden på ferden.
– De beste samtalene blir ofte til når man er utenfor den formelle møtearenaen. Det har vært gode samtaler og vi har brukt tiden godt sammen. Vi har fått bekreftet fra Kina at forskningssamarbeidet og vårt vertskap i Ny-Ålesund fungerer godt og at det settes stor pris på, sier Brekke.
– Som oss er de opptatt av klimaendringer og hvordan dette kan påvirke både økosystem og vår levemåte. De er opptatt av plastforurensing og god miljøforvaltning.