Fremtiden til sjøfuglene, utviklingen av isbreene og ferske bilder fra flytkartlegginga av Svalbard er noen av temaene vi får høre mer om under årets Svalbardseminar.

Det årlige Svalbardseminaret vil foregå i Møysalen på Universitetssenteret  i perioden 14. – 28. januar. Svalbardseminaret arrangeres av Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) i samarbeid med Norsk Polarinstitutt og Sysselmesteren, og tilbyr foredrag innen Svalbard-relevante tema. Seminaret har vært arrangert årlig siden 1996.

Se hele programmet for 2025  

Seminarkvelder er tirsdager og torsdager. Arrangementet er gratis, åpent for alle og foregår på norsk. I år vil ikke foredragene strømmes digitalt.

Norsk Polarinstitutt bidrar med tre forelesninger til seminarrekken, og det er mangeårig Svalbard-forsker Geir Wing Gabrielsen som er først ut. 
 

14. januar kl. 19:00

«Miljøutfordringer i Arktis» av miljøgift- og sjøfuglforsker Geir Wing Gabrielsen, Norsk Polarinstitutt. 
 

TIDSVITNE Mangeårig forsker på Svalbards natur, biolog Geir Wing Gabrielsen, åpner årets Svalbardseminar. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt 

 
I over 40 år har Geir Wing Gabrielsen forsket på naturen på Svalbard. I løpet av denne tida har han vært vitne til store naturendringer. Havis og breer har smeltet, økosystemet er kraftig endret, plastforurensningen øker og høye nivåer av noen miljøgifter setter alvorlige fotavtrykk i naturen.  
 
Gabrielsen har spesielt studert effektene som disse endringer har på sjøfugler og pattedyr på Svalbard, og under foredraget vil han fortelle om utviklingen han har sett gjennom sine tiår i Arktis. 
 

21. januar kl. 19:00

 
«Flyfotografering på Svalbard – et grunnlag for ferdsel og miljøforvaltning» av topograf Harald Faste Aas, Norsk Polarinstitutt
 

FLYFOTOGRAFERING Flyfoto fra 7500 moh over Longyearbyen i 2024. Flyfoto: Norsk Polarinstitutt

 
For første gang på 14 år ble store deler av Svalbard fotografert fra luften sommeren 2024. Det meste av Spitsbergen nord for Isfjorden ble fotografert, men også storparten av Nordenskiöld Land. Arbeidet ble koordinert av Norsk Polarinstitutt, og utført av Field Geospatial AS.
Flyfotograferingen skal danne grunnlag for oppdaterte kartdata, og er viktig for overvåking av vegetasjon, breer, erosjon, biologi, slitasje fra turisme, plastforsøpling og kulturminner.
 

21. januar kl. 20:00

 
 «Hva skjer med isbreene på Svalbard?», av isbreforsker Geir Moholdt, Norsk Polarinstitutt
 

KRYMPER Isbreene på Svalbard smelter og forskerne arbeider på spreng for å finne mer ut om mekanismene som styrer ismassetapet. På bildet ser vi Kongsbreen, Colletthøgda og Kronebreen i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund. Foto: Geir Gotaas / Norsk Polarinstitutt

Svalbards isbreer smelter i et urovekkende høyt tempo, langt mer enn de bygger på seg fra snøfall. Sommeren 2024 ble det dokumentert smelterekord på Svalbard, i kjølvannet av nok et år med nye varmerekorder på Svalbard.

Det er ikke bare på overflaten at breene minker. I enkelte år forsvinner det nesten like mye is fra de mange brefrontene som smelter og kalver is is i sjøen, og dette pågår langt utover høsten mens havet fortsatt er varmt. Endringene påvirker også isdynamikken, og det siste tiåret har det vært usedvanlig mange breer med «surge»; en midlertidig fase med oppsprekking og breframstøt som kan være en fare for ferdsel på breene.