I en tid med uro knyttet til hvilken vei amerikansk klimaforskning tar, fikk diplomater fra 50 andre land en innføring i norsk polarforskning og betydningen av denne.

 

AMBASSADØRER OG FORSKERE 50 ambassadører stasjonert i Norge fikk innsikt i Norsk Polarinstitutts arbeid ombord i det isgående forskningsskipet «Kronprins Haakon». Foto: Pål Jakobsen / Norsk Polarinstitutt 

 
Anledningen var Utenriksdepartementets årlige studietur for ambassadører stasjonert i Norge. I år fikk Norsk Polarinstitutt anledning til å vise frem forskningsinnsatsen om bord på vårt forskningsskip «Kronprins Haakon».
 

– Klimaendringene er tydelige og tegner seg raskt i Arktis. Noen effekter er selvforsterkende, og endringene spiller en rolle i det globale jordsystemet. Gjennom vår forskningstilstedeværelse i polarområdene bidrar vi blant annet med oppdatert kunnskap om endringene som skjer,  fortalte direktør Camilla Brekke.

Med seg hadde hun havforskerne Paul Dodd, Laura de Steur, marinbiolog Haakon Hop, vegetasjonsforsker Virve Ravolainen og forskningsdirektør Harald Steen, alle fra polarinstituttet. 

–Våre forskere fikk flere aktuelle spørsmål og vi hadde gode diskusjoner med diplomatkorpset. Det etterlatte inntrykket er at de var svært interesserte i polar- og klimaforskning, og verdsatte å bli bedre kjent med Norges isgående fartøy og oppdraget til Norsk Polarinstitutt, sier Brekke.

OMVISNING Laura de Steur viste engasjerte diplomater rundt på båten. Foto: Stig Mathissen / Norsk Polarinstitutt