Havisforsker Sebastian Gerland fra Norsk Polarinstitutt er en av 19 forskere fra norske forskningsmiljøer som er valgt ut til å bidra i FNs neste hovedrapport om klima. Denne uka deltar han på arbeidsmøte for hovedforfattere til rapporten.
Sebastian Gerland deltar denne uka på det tredje hovedforfattermøte til FNs klimapanel (IPCC) sin sjette hovedrapport. Møtene foregår i Toulouse, Frankrike.
Gerland er en av 19 forskere fra norske forskningsmiljøer som er valgt ut til å bidra i FNs neste hovedrapport om klima. Totalt skal 721 forskere fra ulike verdensdeler bidra i rapporten.
Sebastian Gerland leder seksjon for hav og havis ved Polarinstituttet. Han er geofysiker og seniorforsker, og bidro også i den femte hovedrapporten, men da i mindre grad enn hva det legges opp til i den sjette rapporten. Gerland har lang erfaring, både som forsker og etterhvert som seksjonsleder ved instituttet. Han har bidratt i en rekke forskningsartikler gjennom sin forskningskarriere.
Bidraget til Gerland er i kapittelet «Changing state of the climate system» (Endringer i klodens klimasystem), som er et av 12 kapitler i denne delrapporten. Gerland deltar i arbeidsgruppe 1, som jobber med det naturvitenskapelige kunnskapsgrunnlaget for klimasystemet og klimaendringer.
Forsidefoto: Lawrence Hislop / Norsk Polarinstitutt
FNs klimapanel (IPPC)
- IPCC ble etablert i 1988 av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og FNs miljøprogram (UNEP). FNs klimapanel har i dag 195 medlemmer.
- FNs klimapanel sammenstiller klimarelevant vitenskapelig litteratur om blant annet klimaendringer, virkninger og ulike typer tiltak for klimatilpasning og reduksjon av klimagassutslipp til atmosfæren. FNs klimapanel vurderer publisert vitenskapelig litteratur – de driver ikke med egen forskning. Vurderingene skrives av flere hundre ledende eksperter fra hele verden som deltar frivillig med sin tid og ekspertise.
- Rapportene er gjenstand for flere runder med utkast og kommenteringer for å sikre at de er omfattende og objektive, og at de er produsert på en åpen og transparent måte. Rapportene fra Klimapanelet skal være relevante for politikkutforming, men ikke direkte politikkstyrende.
- I Norge er Miljødirektoratet er det nasjonale knutepunktet for FNs klimapanel, og ansvarlig for å koordinere de norske prosessene tilknyttet Klimapanelets arbeid med rapportene.
Kilde: Miljødirektoratet