Konkrete miljøtiltak ble besluttet da russiske og norske havmiljø-eksperter nylig møttes for å diskutere den videre forvaltningen av Barentshavet.
Barentshavet, med sitt rike økosystem, er delt mellom Norge og Russland som har felles grense både på land og i havet. Det betyr at landene også har felles ansvar for miljøet i disse områdene, og at vi i takt med trusler som miljøgifter og pågående klimaendringer har felles bestander av sårbare og truede arter.
Rikt dyreliv
Norsk-russiske bestander av både isbjørn, hvalross, ismåke og andre sjøfugler holder til i Barentshavet, på Svalbard og Frans Josefs Land. Samarbeidet om miljø mellom landene bygger på en avtale fra 1992 som understreker viktigheten ved å dele kunnskap og samarbeide om å ta vare på dyr og natur i Barentshavet.
På norsk side har vi en helhetlig forvaltningsplan for Barentshavet og Lofoten. Et viktig prosjekt i havsamarbeidet går ut på å bidra til en forvaltningsplan på russisk side av Barentshavet, basert på de samme prinsippene som på norsk side. Norge samarbeider også om en nettportal med felles kunnskap om Barentshavet – Barentsportal, og bygger opp et felles system for overvåking av miljøet i Barentshavet.
Sammen mot forsøpling av havet
Norge og Russland er også enige om å samarbeide for å bekjempe forsøpling og mikroplast i Barentshavet. Utveksling av erfaring om miljørisiko og regelverk for petroleumsvirksomhet er også en del av samarbeidet. Havsamarbeidet koordineres av en arbeidsgruppe som er ledet av Klima- og miljødepartementet på norsk side og Naturressurs- og miljødepartementet på russisk side.
Nylig ble det avholdt et møte i den norsk-russiske arbeidsgruppen for havmiljø i Barentshavet. Tilstede var deltakere fra miljømyndigheter på både norsk og russisk side, og eksperter på havmiljø fra begge landene deltok. Norsk Polarinstitutt leder flere av prosjektene i det norsk-russiske havmiljøsamarbeidet. Polarinstituttet deltok på møtet med seniorrådgiverne John Richard Hansen og Lisa Bjørnsdatter Helgason og forsker Ingeborg Hallanger.
På møtet diskuterte vi arbeidet med havmiljø-spørsmål og helhetlig forvaltningsplaner på norsk og russisk side av Barentshavet og det videre samarbeidet for 2019-2021, forteller John Richard Hansen.
Møtet konkluderte med å videreutvikle og/eller igangsette en rekke tiltak for havmiljøet i Barentshavet, se oversikten over tiltakene i faktaboks på denne siden.
Norsk-russisk havmiljøsamarbeid skal:
- Fortsette samarbeidet med registrering av miljøverdier og identifisering av verdifulle og sårbare områder i hele Barentshavet.
- Registrere typer næringsaktivitet og annen aktivitet som kan påvirke Barentshavet, samt deres påvirkningsnivå.
- Fortsette samarbeidet om publisering av felles miljøstatusbeskrivelse av Barentshavet.
- Fortsette samarbeidet om etablering av økosystembasert overvåkning i Barentshavet basert på felles indikatorer, miljøkvalitetsmål, terskelverdier, harmonisering av metodikk og rapportering av indikatorer.
- Fortsette samarbeidet innenfor olje- og gassvirksomhet i Barentshavet, blant annet innenfor metodologi for miljøkonsekvensutredning.
- Etablere samarbeid om marin forsøpling og mikroplast i Barentshavet.