Liten kuling sist fredag i Ny-Ålesund på Svalbard utsatte beboerne for - 50 "effektive" grader, som derfor måtte ikle seg både munn- og ansiktsbeskyttelse når de skulle ut i kulda.
– Samtidig som vi har fokus på virusbeskyttelse på grunn av korona, så må vi også beskytte oss mot den arktiske vinteren her på 79 grader nord, sier stasjonssjef ved Ny-Ålesund Forskningsstasjon, Helge Tore Markussen fra Norsk Polarinstitutt.
Sentrum for klimaforskere
Senvinteren, som vi går inn i nå, er en ekstra hektisk tid i Ny-Ålesund. Det gjelder å holde seg frisk. Om få uker ventes forskere, etter planen, fra mange land og institusjoner hit med et felles mål for øyet; å forske i og rundt Ny-Ålesund.
Ny-Ålesund ligger i Kongsfjorden som er den mest utforskede fjorden i Norge, og kanskje i verden, og et yndet forskningslaboratorium for forskere fra inn- og utland. Selve Kongsfjorden har en sjelden blanding av arktisk og atlantisk vann og ferskvann, i tillegg til sedimenter som renner ut under isbreene, hovedsakelig fra de mektige brefrontene av Kongsbreen. Dette skjer samtidig med at klimaet er blitt betydelig varmere på relativt kort tid, noe som gjør økosystemet her spesielt interessant for forskere. For hva skjer med livet i og rundt en slik fjord når temperaturen endres?, er ett av flere spørsmål som forskerne stiller seg.
Kongsfjorden – to grader varmere
De siste ti- tolv årene har isen uteblitt vinterstid i Kongsfjorden, og stadig mer varmere atlantisk vann har strømmet inn i fjorden. Vannet i fjorden er hele to grader varmere nå enn for få år siden.
Den siste tida har beboerne jobbet med å klargjøre utstyret som forskerne trenger når de ankommer forskningsstasjonen og skal sette i gang med forskningsarbeidet.
Koronaviruset påvirker aktiviteten
Men koronaviruset påvirker også hverdagen på 79 grader nord, forteller Markussen.
– Vi opplever daglig kanselleringer, noe som er fornuftig sett i lys av situasjonen med koronaviruset som har spredt seg til mange land.
Til opplysning er ikke koronaviruset påvist i Ny-Ålesund.
En hektisk og noe annerledes uke ble avrundet med en skikkelig ryddeøkt på søndag når beboere «gravde fram» byen etter det store snøfallet. Underveis har Markussen knipset bilder fra snøværet som vi deler med dere.
Les mer om Forskningsstasjonen Ny-Ålesund.