Koronapandemien preger listen over de ti mest leste nyhetene på polarinstituttet sin nettside i 2020. Men Troll og isbjørnsaker er stadige leserfavoritter, så også i fjor.
Den aller mest leste nettsaken i 2020 ble publisert den 9. februar og før korona spredte seg rundt i verden. Saken handlet om hvordan det er arbeide og leve på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis, og det var overvintrer og stasjonskokk Karin Jansdotter som var intervjuet. Deretter følger det slag i slag med polarnyheter, fra nord og sør på kloden.
Her gir vi deg et gjensyn med fjorårets ti mest leste nettsaker:
Karin har drømmejobben i Antarktis var den mest leste av våre nyhetssaker i 2020. Saken ble publisert i februar, før søknadsfristen til neste sesongs overvintrere gikk ut. Karin hadde på dette tidspunktet vært rundt fem måneder på Troll. Hun trivdes og ønsket at flere jenter skulle søke seg til Antarktis. – La ikke kjønnet ditt hindre deg fra å søke, var den klare oppfordringen fra kokk og eneste jente blant fjorårets overvintrere på Troll.
I mars søkte vi etter to niendeklassinger som ville være forskningsassistenter på plasttokt rundt Svalbard. Underveis skal det forskes på plast i havet. Nettsaken Til alle niendeklassinger i Tromsø: Vil du bli med på forskningstokt rundt Svalbard? ble mye lest og delt, og vi vil tro – trigget ungdommer til å søke verdens kuleste (og kaldeste?) sommerjobb. Det tikket inn søknader, og til slutt var det Malin Kvaal Bergland og Øyvor Johanne Gjerde som trakk det lengste strået. Det hører med til historien at koronapandemien førte til at plasttoktet ble avlyst i 2020, og utsettes til sommeren 2021.
Isbjørnungene er små og hårløse når de fødes, og ville raskt frosset i hjel ute i den kalde arktiske natten, om det ikke var for det lune hiet. Isbjørnforsker Jon Aars fortalte om isbjørnens hiadferd i kronikken Hvor går isbjørnen i hi. Og som de fleste isbjørnsakene, ble denne populær og havnet på topp 3 av våre mest leste saker.
I mars sendte koronapandemien millioner av mennesker rundt om i verden hjem. Her skulle vi oppholde oss mest mulig i tida fremover, enten vi bodde med andre eller alene. Men hva kan man gjøre for å holde humøret oppe i isolasjon? Vi søkte svar hos dem som etter hvert var blitt drevne på å leve isolert; overvintrerne på Troll. Overvintrer og kokk Karin Jansdotter delte velvillig tips til hvordan mestre tilværelsen som isolert i saken 10 tips til hvordan leve i isolasjon.
Den 1. desember er det Antarktisdagen og Norsk Polarinstitutt markerte det i 2020 med en halvtimes samsending på nett og i sosiale medier. I sendingen var vi med det nye overvintringsteamet på brekurs i Lyngen og i korona-isolasjon på hotellet før avreise, vi fikk høre om Antarktistraktaten og om norsk forskning i sør, både tilbake i tid og om det pågående forskningstoktet i Sørishavet. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og vår egen direktør Ole Arve Misund var blant gjestene.
Livet på Troll er stadig populært å lese om. I mars slo nettsaken Hilsen fra Troll an hos våre lesere, dette var rett etter at koronapandemien hadde snudd hverdagen på hodet for mange sivilisasjoner rundt på kloden, unntatt for våre folk på Troll. Der levde de som før, og korona nådde aldri Troll i 2020. Leserne ville gjerne titte inn i livet til de som bestyrer forskningsstasjonen i isødet på Norges sørligste utpost.
En annen mye lest sak fra fjoråret var tips til hva man bør gjøre om man møter på isbjørn på Svalbard,og ikke minst; hvordan unngå isbjørnkonfrontasjoner. Forsker Magnus Andersen delte viktige råd ved ferdsel i Svalbards natur i nettsaken: Når mennesker møter isbjørn på Svalbard.
Antarktis er eksotisk for mange, forståelig nok. Dette øde, islagte landskapet fasinerer og interesserer våre lesere. Og ikke minst; hvem er de heldige seks som kommer gjennom nåløyet og får jobb som overvintrer på Troll? Hver høst møtes neste sesongs overvintrere for å trene på det lange og tidvis krevende oppholdet ved den norske forskningsstasjonen i Antarktis. I september tok vi en prat med det nye Troll-teamet før de reiste sørover, her får du et gjensyn med saken: Gjer seg klare for eitt år i Antarktis.
I april oppfordret vi leserne (og deres barn eller barn de kjente?) om å tegne en isbjørn! Og premiene var følgelig isbjørnbøker. Saken slo an, og flotte tegninger ble sendt inn til komiteen. Takk for alle bidrag! PS: Premie ble sendt til de tre heldige vinnerne som vant.
Ja, isbjørn engasjerer, også denne saken om Bjåen-brødrene som i 1948 kom til Tromsø med ni levende isbjørn. Polarhistoriker Harald Dag Jølle sin historie Setesdølane som var isbjørnjegerar vekket nysgjerrigheten hos våre lesere.
Vil du ta en kikk i de øvrige nyhetene fra fjoråret, sjekk vårt nyhetsarkiv på nett.