Istjørndalen på Nordenskiöld Land på Svalbard har fått sin tredje av totalt syv planlagte værstasjoner.
Værstasjonen i Istjørndalen inngår i Meteorologisk institutt sin overvåkning av vær- og klimautviklingen på Svalbard.
All informasjon om temperatur, vindretning og vindstyrke sendes i sanntid fra stasjonene og gjøres tilgjengelig via værvarselet på Yr. Målet er at stasjonene skal gi i presise værvarsler fra bestemte områder av øyriket i nord.
Miljøvennlig datainnsamling
Det er COAT – Klimaøkologisk observasjonssystem for arktisk tundra, som satt opp stasjonen i Istjørndalen, i tilegg til flere lignende automatiske værstasjoner på Svalbard. Stasjonene skal bidra til å styrke overvåkingen av hvordan dyreliv og vegetasjon på tundraen påvirkes av klimaendringene, som pågår med full styrke i Arktis.
Værstasjonene gjør også at COATs fotavtrykk i overvåkingsområdene blir lite, fordi forskerne i mindre grad selv trenger å fysisk reise ut i villmarka for å hente værdata. Nå tikker informasjonen inn via datanettet og kan leses fra datamaskinene på kontorene.
Sikkerhet ved ferdsel
I de indre dalførene av Svalbard fantes det inntil nylig lite eller ingen regelmessige værobservasjoner, på tross av at områdene er mye brukt av lokalbefolkningen på øygruppa. Nå får man tak i både værdata for ferdsel og klimadata til forskning og overvåkning. Det er forsker Åshild Ønvik Pedersen fra Norsk Polarinstitutt svært fornøyd med.
Værstasjonene gir viktig kunnskap om klimavariasjoner i indre strøk på Svalbard, i tillegg til at de øker sikkerheten for de som ferdes i de aktuelle områdene.
COAT-værstasjonene settes opp både i kyst- og innlandsområder i Adventdalen, Sassendalen og Reindalen, som er viktige leveområder for de tre overvintrende artene reinsdyr, fjellrev og svalbardrype, i tillegg til de store trekkende gåsebestander. De to første COAT-værstasjonene ble etablert på Jansonhaugen og i Reindalen i 2019.
Permafrosten tiner
Det er et krevende arbeid å sette opp værstasjonene på tundraen. Jordgrunnen på Svalbard er ofte ustabil og den er utsatt for permafrost som tiner.
– Værstasjonen i Istjørndalen ble fraktet med helikopter fra Longyearbyen. Der ble fundamentet boret i stein før stasjonen ble montert og koblet til met.no sitt datasystem, opplyser forskningsingeniør Stein Tore Pedersen fra Norsk Polarinstitutt, som selv var med på operasjonen.
COAT-værstasjonene inngår i det faste observasjonsnettverket som driftes av Meteorologisk institutt, og er resultat av langsiktig samarbeid mellom Meteorologisk institutt, COAT, Norsk Polarinstitutt, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, Norsk institutt for naturforskning og Universitetssenteret på Svalbard.
Værnytt fra Istjørndalen
Og vil du se siste værnytt fra Istjørndalen, kan du sjekke det her via Yr.