Norsk Polarinstitutt mener at løsningen med å tildele utvinningstillatelser og gjennom disse samle inn data om økosystemkomponenter ikke er tilstrekkelig for å sikre en økosystembasert forvaltning av områdene. Videre mener vi at parallell-løp med innsamling av data om økosystemene og en gradvis åpning av arealer for utvinning heller ikke er tilstrekkelig for å ivareta føre-var-prinsippet. Det utlyste området er stort og Norsk Polarinstitutt mener at aktivitet i de to overlappende SVO-ene (NH4 Midtatlantisk rygg og NH8 Dyphavsområdene i Norskehavet) bør unngås til man vet mer om den reelle miljøkonsekvensen av mineralutvinning.

Bakgrunn

Høringen gjelder arealforslag fra Energidepartementet for området de ønsker å åpne for utvinningstillatelser for mineralvirksomhet på havbunnen. Utvinningstillatelse vil gi kommersielle virksomheter rett til å undersøke samt søke om godkjenning av plan for utvinning innenfor et gitt område.  

Åpningen av området følger anbefalingene i regjeringens forslag til åpning av område og strategi for forvaltning av havbunnsmineralressursene på norsk kontinentalsokkel i Meld. St. 25 (2022-2023) «Mineralverksemd på norsk kontinentalsokkel – opning av areal og strategi for forvaltning av ressursane».

Høringsinstansene ble konkret bedt om innspill til geografiske områder som kunne være aktuelle å unnta av hensyn til miljø og sameksistens basert på oppdatert kunnskap.

Vårt råd

Norsk Polarinstitutt ga konkrete innspill på kunnskap om sjøfugl og støyforurensing, men i stor grad at det er nødvendig kunnskap vi mangler i dag.

Norsk Polarinstitutt mener at det bør gjennomføres spesifikke studier på hekkebestandenes arealbruk før lete- og utvinningsvirksomhet settes i gang. Dette er nødvendig for å kunne avklare hvilke områder som er viktige for de store hekkebestandene på Jan Mayen og dermed sikre at det ikke blir overlapp med lete- og utvinningsområder.

Undervannsstøy er særdeles lite undersøkt i området, slik at det hverken finnes kunnskap om nivå av bakgrunnslyd eller om hvilke marine pattedyr som kan detekteres akustisk i området. Før det settes i gang lete- og utvinningsaktivitet i området som foreslås åpnet, anbefales det på det sterkeste å montere passive akustiske opptakere i området for å få gode data på bakgrunnsnivåene (baseline) av støy.  

Det er tydelige kunnskapsmangler for å kunne identifisere geografiske områder som kan være aktuelle å unnta av hensyn til miljø og sameksistens.

Norsk Polarinstitutt er bekymret for prosessen som gjennomføres når det gjelder åpning av områder for mineralutvinning. Vi mener føre-var-prinsippet ikke blir ivaretatt på en god nok måte og anbefaler at det settes av tid til kunnskapsinnhenting for naturmiljøet, utført av de rette fagmiljøer, før det åpnes for ressurskartlegging.

Les hele høringssvaret (PDF)

Antatt radius som sjøfugl på Jan Mayen bruker til fødesøk i hekkesesongen, basert på studier av arealbruk på andre bestander av samme arter. Illustrasjon utarbeidet av Benjamin Merkel, Norsk Polarinstitutt.