Etter tre somrer med isbjørnbesøk midt i hekkesesongen, fikk fuglene den roen de trengte. Resultatet ble det høyeste antallet fugleunger på flere år.
— Det var en god sommer for fuglene, jeg må si meg svært fornøyd på deres vegne, sier sjøfugleforsker Geir Wing Gabrielsen fra Norsk Polarinstitutt, som nå er hjemkommet fra det årlige feltarbeidet på fugleholmene i Kongsfjorden på Svalbard. I år med ekstra gode nyheter.
— Vi så mange store kull med ærfugl og hvitkinngjess som svømte i fjorden i år, i motsetning til i fjor.
I 40 somrer på rad har sjøfuglforskeren arbeidet lange dager på de flate fugleholmene i Kongsfjorden. Der har han telt egg og fugler, og samlet inn prøver av de tidligere så rike forekomstene av sjøfugler, i forskningens øyemed.
Men de tre foregående årene har det vært begredelige tall å vise til.
I fjor fikk nesten ingen av de voksne fuglene frem unger. Det var knapt fugleunger og se.
Lager kaos
«Syndebukkene» er isbjørn og andre rovdyr, om man kan bruke et slikt ord om sultne dyr på jakt etter tiltrengt føde.
Når isbjørn inntar fugleholmene skremmer de vekk de bakkehekkende fuglene fra reir og unger. Tilbake ligger reirene som åpne matfat. Da er det bare å forsyne seg av egg og små fugleunger som ennå ikke er flyvedyktige.
— En bjørn kan lett plyndre flere hundre ærfuglreir i løpet av en dag, forteller Wing Gabrielsen.
Men selv om isbjørn fører an i holmene, slipper både polarmåke og fjellrev lettere til i kaoset som oppstår, og kan spise restene etter isbjørnens måltid.
I flere dager kan isbjørn oppholde seg på holmene, gjerne sammen med isbjørnunger som springer og leker, og som ytterligere bidrar til å skremme fuglene.
Og innimellom etegildene sover bjørnene ut, midt i fuglenes viktige hekkeområder.
Katastrofeår
Reirplyndringen har ført til katastrofeår for hekkende ærfugl og hvitkinngås i Kongsfjorden, og gjort store innhogg i bestandene.
— Om lag 10 000 egg fra ærfugler og hvitkinngås ble spist av rovdyr i fjor, og da sier det seg selv at det går ut over bestanden, opplyser Wing Gabrielsen.
Viktig økning
I år dukket ikke isbjørnen opp på fugleholmene før etter at de fleste eggene var klekket ut. Dermed kunne de voksne fuglene fø frem rike kull med unger.
Ærfugl og hvitkinngås i Kongsfjorden viser 2617 og 715 reir for de to artene i sommer. Dette er tall i riktig retning.
– Vi trenger slike gode år for å få opp fugletallene.
Ingen rev i sikte
Rovfuglen polarmåke holdt seg i stor grad også borte fra holmene under hekkingen. Mellom 100-150 fugler holdt til foran brefronten av Kongsbreen i flere uker i sommer. Der mesket de seg med polartorsk.
— Rike forekomster av polartorsk foran breen kan ha bidratt til mindre press på ærfugler og gjess i år, tror Wing Gabrielsen.
Det var heller ingen rev og se på holmene under forskernes feltarbeid, mot tidligere år. Og reven er en luring som jobber langsiktig, i jakta etter mat, den tar et egg som den graver ned før den gjør et nytt raid. De nedgravde eggene gjemmer revene til senere når det er lite mat å finne.
Sjøfugler på Svalbard
- Marine fugler, eller sjøfugl, er de artene som henter næringen sin fra havet.
- Noen sjøfugler henter all mat i havet, mens andre sjøfugl henter deler av næringen fra havet.
- Sjøfugl er en svært viktig dyregruppe på Svalbard ved at de binder sammen marine og terrestriske økosystemer.
- Sjøfuglene står for en massiv overføring av næringsstoffer fra hav til land, noe som gir de fleste økosystemer på Svalbard en marin tilknytning.