Fra både toppen av Zeppelinfjellet i Ny-Ålesund på Svalbard og fra høydedraget Trollhaugen i Antarktis kan forskere være de første til å avsløre globale miljøproblemer. Atmosfæren er både dynamisk og en forutsetning for livet på jorda. Atmosfæreobservatoriene på Svalbard og i Antarktis er enestående i sitt slag, der de ligger strategisk plassert langt nord og sør på kloden. Det er i de polare delene av verden at vi finner den reneste lufta, uten påvirkning fra lokale kilder, og hvor langtransportert luftforurensning best kan avsløres gjennom målinger. Her overvåkes små endringer i atmosfærens sammensetning med stor interesse. Dataene rapporteres til en rekke internasjonale konvensjoner og programmer, og tilfredsstiller de krav til kvalitet og presisjon som stilles.

Nasjonale oppgaver

Portrett av kvinne på perrong med snedekte fjell i bakgrunnen

Camilla Brekke. Foto: Esther Horvath

På vegne av Klima- og miljødepartementet forvalter Norsk Polarinstitutt tilskuddsordningen knyttet til nasjonale oppgaver innen atmosfæreovervåking ved observatoriene i både Arktis og Antarktis. I dag går midlene i sin helhet til NILU, som har ansvar for atmosfæremålingene. Videre finansierer Miljødirektoratet et bredt overvåkingsprogram for atmosfæren, supplert av egeninnsats fra NILU. I tillegg til at Polarinstituttet driver egen forskning, ligger det også til vårt mandat å legge til rette for bruk av forskningsinfrastruktur, tilby forskning- og logistikkstøtte og stimulere til nasjonalt og internasjonalt forskningssamarbeid.

Moderniseringsbehov

Portrett av mann i dress

Tomas Eric Nordlander, NILU. Foto: NILU

Zeppelinobservatoriet huser instrumenter fra omlag 17 vitenskapelige institusjoner fra 13 ulike land. Kun mindre vedlikehold har vært utført de siste 10 årene samtidig som antall forskningsinstrumenter installert i observatoriet har økt betydelig. Ettersyn av observatoriet avdekket behov for å oppgradere den tekniske delen av bygningsmassen, bl.a. for å kunne ivareta el- og brannsikkerhet. Nå pusses Zeppelinobservatoriet opp, med tilhørende taubanefor frakt av personell og utstyr, for mer en 10 millioner kroner. Norsk Polarinstitutt eier og driver observatoriet, mens NILU har det overordnede faglige ansvaret for aktiviteten. Da Polarinstituttet gjennom revidert nasjonalbudsjett fikk en økning på inneværende budsjettramme, gikk startskuddet for det omfattende oppussingsprosjektet. Sommeren er kort i nord, og gjøremålene mange 472 meter over havet ved 79 grader nord, men vi er godt i gang.

Norsk Polarinstitutt tar mål av seg å være en god vert, og vil tilrettelegg for god informasjon og et absolutt minimum av forstyrrelser av de vitenskapelige målingene mens utbedringene av bygningsmassen pågår.

Klimaforskning og miljøovervåking

Ved Zeppelinobservatoriet måles en rekke klimaparameter, langtransportert forurensing, den arktiske atmosfæren beskrives og sammenhengen mellom partikler i atmosfæren, skyer og stråling studeres i tilknytning til klimaet. I klimasammenheng er de lange tidsseriene av forskningsdata av svært stor verdi. Observatoriet er nettopp derfor å betrakte som skattkammer for forskerne, og en nøkkel til å følge nivåene og vurdere effektene av utslippsreduserende tiltak gjennom avtaler for klimagasser, avsløre langtransportert luftforurensing, tungmetaller, miljøgifter og ozon-nedbrytende stoffer. I anledning Zeppelinstasjonens 30-årsjubileum i 2019, ble det skrevet en omfattende vitenskapelig artikkel som både forteller historien bak stasjonens etablering, i tillegg til å oppsummere måleprogrammet og resultater så langt. Artikkelen dokumenterer med tydelighet stasjonens internasjonale betydning frem til nå, og ikke minst dens viktighet i årene som kommer.

 Svalbardmeldingen

I den ferske Svalbardmeldingen kommer det frem at regjeringens mål for forskning på Svalbard ligger fast, og at øygruppens infrastruktur og forskningsmuligheter skal utnyttes enda bedre enn i dag. Når klima- og miljøministeren besøker Ny-Ålesund forskningsstasjon i andre halvdel av august, så kan han skue opp mot Zeppelintoppen og vite at vi også i fortsettelsen gjør vårt ytterste for å sikre at Svalbards rolle som knutepunkt i global atmosfæreoveråking videreføres.