Ledere fra fem av Norges største universiteter, samt Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), er denne uken på en studietur i regi av Norsk Polarinstitutt til Ny-Ålesund på Svalbard.
Bakteppet er Svalbardmeldingen, og ønsket om at flere norske forskere skal bli kjent med og benytte seg av mulighetene som ligger i Ny-Ålesund forskningsstasjon. Svalbard er svært viktig i klima- og miljøforskning. Klimaendringene går raskere her enn andre steder på kloden. Varmere somre og krympende isbreer vitner om dette.
– Norsk Polarinstitutt sørger for norsk forskningstilstedeværelse i polarområdene året rundt. Samtidig ønsker vi å bidra til at flere forskere fra de norske universitetsmiljøene benytter seg av Ny-Ålesund forskningsstasjon. Målet er mer polarforskning i høy-Arktis, for en økt forståelse av de endringene vi er vitne til i dag samt bedre prognoser for hva som ligger foran oss, sier direktør i Norsk Polarinstitutt, Camilla Brekke.
Stort potensiale
Brekke er vertskap for besøket i Ny-Ålesund. Det er Norsk Polarinstitutt som leder Ny-Ålesund forskningsstasjon, og formålet med besøket er å vise frem potensialet for naturvitenskapelig polarforskning med utspring fra forskningsstasjonen på sørkysten av Kongsfjorden, på Svalbard.
Under besøket skal universitetsdelegasjonen blant annet ut på ekskursjon i Kongsfjorden, i et miljø hvor klimaendringene skjer opp til fire ganger raskere enn det globale gjennomsnittet. I fjor ble det registrert rekordsmelting på Svalbard. Ved fronten av isbreen Kongsvegen, i umiddelbar nærhet til Ny-Ålesund, forsvant nesten fem meter is i løpet av sommeren.
– Vi arbeider nå for at flere norske polarforskningsmiljø skal få øynene opp for mulighetene som ligger her. Dermed kommer vi siste Svalbardmeldingen i møte, og regjeringens ønsker for utviklingen av Ny-Ålesund forskningsstasjon. Gjennom forskningen- og overvåkingen i Ny-Ålesund innhentes kunnskap som kan gjøre oss bedre i stand til å møte fremtidens klimautfordringer, sier Brekke.
Disse deltar i delegasjonen i Ny-Ålesund, 26.-28. mai:
- Rektor Dag Rune Olsen, UiT Norges arktiske universitet
- Prorektor Toril Hernes, Norge teknisk- naturvitenskapelige universitet – NTNU
- Direktør samfunnssikkerhet Nils Kalstad, Norge teknisk- naturvitenskapelige universitet – NTNU
- Dekan Gunn Mangerud, Universitetet i Bergen
- Universitetsdirektør Arne Benjaminsen, Universitetet i Oslo
- Rektor Siri Fjellheim, Norges miljø og biovitenskapelige universitet NMBU
- Prorektor Finn-Arne Weltzien, Norges miljø og biovitenskapelige universitet NMBU
- Direktør Jøran Moen, UNIS
- Avdelingsdirektør hav og polar, Christina Abildgaard, Norges forskningsråd

Studiegruppen klar for tur i Kongsfjorden. Bak fra venstre: Båtførere Geir Gotaas, Jan Ivar Pettersen og Dagmara Wojtanowicz. Bo Andersen, Gunn Mangerud, Jøran Moen, Dag Rune Olsen, Toril Hernes, Finn-Arne Weltzien, Nils Kalstad. Nede fra venstre: Siri Fjellheim, Christina Abildgaard, Arne Benjaminsen, Anne Kibsgaard, Camilla Brekke. Foto: Arnt Rennan/Norsk Polarinstitutt.
Ny-Ålesund forskningsstasjon
Ny-Ålesund forskningsstasjon ligger på sørkysten av Kongsfjorden, Svalbard. Norsk Polarinstitutt leder stasjonen.
Området er ideelt for forskning og overvåking av miljøendringer knyttet til klimaendringer, langtransportert forurensning, UV-stråling og biologiske effekter, fysiologi, økotoksikologi, arktiske marine og terrestriske økosystemer, samt forskning fra andre disipliner.
Forskningen er koordinert gjennom Ny-Ålesund Science Managers Committee (NySMAC) og de fire flaggskip-programmene:
- Kongsfjorden System
- Terrestrial Ecosystem
- Atmospheric Research
- Glaciological Research