Solas fravær hindrer ikke våre utsendte på verdens nordligste permanente forskningsstasjon til å ta storslagne naturbilder.

 

BLÅTIMEN Mørketid med fullmåne i blåtimen, her over «gammelkaia» ved Ny-Ålesund. Kaia er i ferd med å kollapse under påvirkning fra naturkreftene, og ferdsel på den er forbudt. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt

Det er mørketid på Svalbard, og vi går nå inn i den aller svarteste tida; polarnatten. Det betyr en periode over minst et døgn i mørketiden når det er helt mørkt med klar himmel og uten måneskinn. Nordlyset og stjernehimmelen er fenomenene som må sørge for lys fra oven.    

I Ny-Ålesund, på vestkysten av Svalbards største øy Spitsbergen, går livet sin vante gang på forskningsstasjonen. Beboerne er i full gang med å pakke ned sommeren, og forberede vinteren. Polarvinteren. Den kan være både bitende kaldt og værhard, men også fylt med store naturopplevelser. 

ATMOSFÆREFORSKNING LIDAR-strålen, som driftes av tyske Alfred-Wegener-Institute, ser ut til splitte nordlyset over Scheteligfjellet. LIDARen er viktig for å monitorere tynne skyer og små partikler i atmosfæren, og som vi ser; et fantastisk fotomotiv i mørketiden. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt 

Værhardt 

Det erfarer Helge Tore Markussen, som er leder av Ny-Ålesund Forskningsstasjon – Sverdrup. De siste dagene har beboerne klokelig holdt seg mest inne. Vinden har herjet, på det meste liten storm med orkan i kastene. 

–  Vi har hatt så mye vind at vi ikke kan kjøre taubanen opp til Zeppelin-observatoriet, forteller Markussen. Han er inne i sin fjerde vinter på stedet.

Zeppelin-observatoriet overvåker og forsker på globale atmosfæriske gasser og langtransportert forurensning, og det ligger på Zeppelinfjellet 472 moh. Det eies av Norsk Polarinstitutt, som sørger for den daglige driften og vedlikehold av observatoriet, mens Norsk institutt for luftforskning (NILU) har det faglige ansvaret.

Når været ikke tillater å ta taubanen opp til Zeppelinfjellet, må arbeidet forskyves. For været kan snu fort her oppe på 79 grader nord. Arbeidsoppgavene må til enhver tid tilpasses de rådende naturkreftene. Ofte må de ansatte dra opp på fjellet i helger eller kvelder når været har roet seg, for å ta de nødvendige målingene. 

BLINKSKUDD  Isbjørn kan dukke opp i Ny-Ålesund og det er viktig å vedlikeholde ferdighetene med rifle og signalpistol gjennom hele året, for å beskytte seg. I praksis er det vanskelig å skyte med rifle i mørket, kun med bruk av en hodelykt. Dette bildet er tatt på skytebanen for å teste lyktfestet direkte på rifle. I bildet er kula «fanget» som en strek. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt 

Uvanlig varme 

Den siste tida har det vært uvanlig varmt på Svalbard, til årstida å være. I Ny-Ålesund var det regn og + 8 grader sist natt. Mildværet jafset med seg snøen som hadde lagt seg på bakken. I natt har det dalt ned ny, tung snø, men den kan forsvinne raskt om mildværet fortsetter.

POLARHELT Statuen av Roald Amundsen i Ny-Ålesund lyser  opp under nordlyset. Bildet ble tatt en snørik dag i oktober. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt 

Koronapandemien rammet forskningen  

Men det er ikke bare været som er uvanlig. Forskningsaktiviteten har vært redusert siden mars i år, da koronapandemien slo ned verden over, og førte til at forskere ikke kunne reise som planlagt til Ny-Ålesund.

Ved Ny-Ålesund Forskningsstasjon – Sverdrup  har det stort sett bare vært forskere fra norske institusjoner i år, og kun til sammen 15 – 20 forskere totalt ved de utenlandske forskningsinstitusjonene.

– Vi har hatt om lag 60 prosent forskerbesøk i år kontra et normalår, opplyser Markussen.  

Heldigvis fikk flere av de norske institusjonene, inklusiv polarinstituttet, utført viktig klimaforskning i Ny-Ålesund, som å berge tidsserier.

FIN UTSIKT… fra den gamle utedoen, som i dag inngår som en av flere kulturminner i Ny-Ålesund. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt 

Rigger seg klar for polarvinteren 

Men driften av forskningsstasjonen har likevel gått sin vante  De syv ansatte ved polarinstituttet som bor på stedet, er fullt opptatt med sine driftsoppgaver. De jobber skift, og nå om dagen er de fire på jobb. Tilsammen er det cirka 35 fastboende. 

De siste ukene er mye tid brukt til å forberede vinteren.

– Vi har tatt opp alle båtene, så nå er det vedlikehold av disse for vinterlagring, samtidig som vi har startet klargjøring av et par snøskutere til de forskerne som kommer i desember, forteller Markussen.

PASTELLER Landskap i pastellfarger. Bildet er fra oktober i år. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt 

Boltrer seg i fotomotiver 

Når Markussen har  fri, bruker han mye tid på sin store hobby; fotografering, ofte sammen med andre fotointeresserte kolleger. Jevnlig drar beboerne på turer i nærområdet, med kamera i umiddelbar nærhet. Den øde, men storslagne naturen, selv i bekmørke, byr på blinkskudd.

– Nå har vi nettopp hatt fullmåne, et fantastisk skue. Men nå som vi går inn i en periode uten måne håper jeg på stjernehimmel og mye nordlys, det kan bli mange gode bilder av det, sier materialforvalter og fotoentusiast Jon Leithe fra polarinstituttet.

Og fotomotiver er det nok av. Fjell, bre og fjorder. Rester fra tidligere gruvedrift og øvrige kulturminner ligger lagret i naturen. Fjellrev, reinsdyr og rype lusker rundt bebyggelsen hele året. En og annen fugl, som er seine med å fly til varmere strøk, kan fortsatt sees på denne årstida, som teisten.

Isbjørn sees mest på sommerstid når de oppsøker fugleholmene i fjorden, der de mesker seg i fugleegg og unger.

NY-ÅLESUND Ny-Ålesund sett fra flyvinduet en godværs-dag, mens det fortsatt var dagslys tidligere i høst. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt 

Været avgjør

I helga blir det mest innetid på grunn av den kraftige vinden. Kjøkkenet har planlagt ølsmakerkurs, og har invitert en ansatt fra Svalbard bryggeri for å veilede beboerne og by på smaksprøver.

Men været kan sette en stopper for de smakfulle planene. Ølkjenneren må flys inn fra Longyearbyen.

Det er så mye dårlig vær at flyet fra Longyearbyen ikke har kunnet fly hit i dag som planlagt, men kanskje kan det fly inn senere i dag, sier Leithe.

Vi ønsker gjengen i Ny-Ålesund en god helg, uansett vær, og håper på mange bilder fremover fra våre folk lengst nord.