Havhesten er en pelagisk sjøfuglart som tilbringer det meste av livet på åpent hav. Dietten består av pelagiske dyr som den plukker i overflaten, fisk, blekksprut, børstemark og krepsdyr er dominerende, men havhesten er en sjøfugl som spiser det meste. Den spiser gjerne åtsel, og havhest i hopetall kan samle seg rundt hvalkadavre. Den følger også fiskebåter, og får i seg fiskeavfall.
Minst miljøgifter i hunnfugler
Undersøkelser av blod, muskel og lever fra havhest viser at de får i seg miljøgifter. Hvor mye avhenger av hvor fuglene har funnet maten sin og når på året de er fanget. I tillegg har hunner ofte lavere nivåer av ulike miljøgifter enn hanner. Dette er mest sannsynlig på grunn av at hunnene overfører noe av miljøgiftbyrden sin til egget hun legger i hekkesesongen.
Mindre miljøgifter enn i topp-predatorer
Hvis man sammenligner havhester med en topp-predator som polarmåken, så ser man at havhestene generelt har lavere konsentrasjoner av miljøgifter enn polarmåkene. Dette tror vi hovedsakelig skyldes at havhestene befinner seg lavere nede i næringskjeden. Mange miljøgifter er «bio-akkumulerende» som betyr at de konsentreres oppover i næringskjeden. Dermed vil en polarmåke—som er på topp—ha høyere nivåer av slike miljøgifter enn en havhest.
Miljøgifter
Noen av de kjente miljøgiftene inkluderer for eksempel polyklorerte bifenyler (PCB), klorerte plantervernemidler, noen bromerte flammehemmere og perfluorerte miljøgifter (PFAS). De har vært produsert som industrielle kjemikalier eller plantervernemidler og i dag er de fleste av dem forbudt eller regulert.
Felles for disse stoffene er at de er tungt nedbrytbare miljøgifter som lagres i fettet, med unntak av PFAS som binder seg til proteiner. De øker i konsentrasjon oppover i næringskjeden. Spor av miljøgifter finnes i hele det arktiske miljøet, i lufta, i jord og sedimenter i snø og havis/breene, i sjøvann og ferskvann, i fugler, i pattedyr og i mennesker.
I tillegg slipper mange av de produktene vi daglig omgir oss med ut helse- og miljøskadelige stoffer som kan finne veien til Arktis. De er enda ikke regulert og er nye miljøgifter.
Biotransformerer noen miljøgifter
Noe annet som er interessant med havhester er at det ser ut til at de lettere kan biotransformere enkelte miljøgifter (som klordan) sammenlignet med andre sjøfugler. Dette kommer godt med siden havhester kan bli så gamle: Jo lengre de lever, dess større mengder miljøgifter får de i seg, og da kommer det godt med å kunne biotransformere i alle fall noen av disse stoffene.
Hva er biotransformering?
Helt enkelt er biotransformering at et dyr/organisme kan endre på et kjemisk stoff. Når man snakker om å biotransformere miljøgifter handler det om at organismer har enzymer (for eksempel i leveren) som endrer på miljøgiftene for å gjøre det lettere å skille dem ut—for eksempel ved å gjøre miljøgiften mer vannløselig og dermed lettere å kvitte seg med.
Lavere nivåer enn fryktet
Hittil er nivåene av de undersøkte miljøgiftene lavere enn de som er forbundet med helseskadelige effekter på fugl. Men slike såkalte effekt-studier tar som regel for seg en og en miljøgift og man tar dermed ikke hensyn til «cocktail»-effekten av å være eksponert for mange forskjellige miljøgifter som kan påvirke hverandre.
En studie på havhester fra Svalbard, Nunavut (Canada) og Færøyene fant assosiasjoner mellom miljøgifter og thyroid hormoner og retinol i fuglene. En annen studie på havhestunger fra Svalbard fant også positive assosiasjoner mellom perfluorerte kjemikalier og total tyroksin (ett av thyroid hormonene). Thyroid hormoner er involvert i mange funksjoner i kroppen; blant annet forbrenning, vekst, reproduksjon og, for fugl, myting. Dermed, hvis miljøgifter påvirker disse hormonene, kan det medføre at det blir vanskeligere for havhestene å for eksempel holde seg varme.
Det trengs mer forskning på dette området før vi vet hva miljøgiftene betyr for helsetilstanden til den enkelte havhesten og for bestandene av havhest.
Nedgang i hekkebestanden på Svalbard
Man finner studier om miljøgifter i havhest helt tilbake til 1970-tallet. Figuren nedenfor viser en nedadgående trend for PCB, DDT, klorobenzen og klordan-relaterte stoffer i havhestegg fra 1975 til 2015. Den sterkeste nedgangen var i starten, rett etter disse stoffene ble forbudt og det ble slutt på ny tilførsel av stoffene til naturen.
Hekkebestanden på Svalbard går ned, men hittil er man ikke sikker på årsakene til dette. Det er mulig miljøgifter spiller en rolle, men det er noe som det må forskes mer på før man kan si noe med sikkerhet.
Film: Havhest og krykkjer i Kongsfjorden på Svalbard. Foto: Kristin Heggland / Norsk Polarinstitutt