FNs klimarapport gir et alvorlig bakteppe foran høstens tokt til Polhavet.
Tirsdag klapper forskningsskipet Kronprins Haakon fra kaia i Tromsø retning Polhavet, anført av toktleder Agneta Fransson. Om bord er klimaforskere fra inn- og utland.
Forskningen som skal utføres underveis er tett linket til klimaendringer med stigende globale temperaturer og minket isdekke.
– I Polhavet merkes disse endringene tydelig, det arktiske bassenget har mindre havis nå, hele året, sammenlignet med for få år siden. I tillegg skjer en økning av atlantiske arter fra sør som kommer inn i havområdet og påvirker økosystemene som holder til her, forteller havforsker Agneta Fransson ved Norsk Polarinstitutt.
– Klimarapporten som nylig ble lansert og de alvorlige varslene den kom med, viser at forskningen i Polhavet er viktig, understreker hun.
Inn i ukjente dyp
Planen er at FF Kronprins Haakon skal seile cirka 86 grader nord, til Gakkelryggen og Amundsenbassenget.
Så langt nord har isbryteren aldri tidligere vært.
Amundsenbassenget ligger mellom Gakkelryggen og Lomonosovryggen, og har fått navnet etter polfarer Roald Amundsen. Dyphavsbassenget mellom Svalbard og Gakkelryggen, lyder navnet Nansenbassenget, etter polfarer og vitenskapsmannen Fridtjof Nansen.
– Begge disse bassengene er relativt ukjente i forskningsverden, og det finnes få tidligere fysiske, kjemiske og biologiske data herfra, sier Fransson.
Nansen- og Amundsenbassengene er cirka 4000 meter dype. I de dypeste delene i bassengene er vannet flere hundre år gammelt, der finnes ikke noe menneskeskapt CO2.
Hit i dette lite utforskede havet søker forskerne å komme til bunns i prosessene som foregår i vannet.
– Vi skal undersøke de sentrale og dype delene av Nansen- og Amundsen-bassengene, og spesielt konsentrere oss om havisen og de øvre vannlagene om høsten, og koblingen derfra og ned til bunnsedimentene.
Med klimarapporten i ryggen
I det over 3.000 sider lange dokumentet fra FNs klimapanel (IPCC), som ble lagt frem forrige uke, gis et oppdatert bilde av den menneskeskapte globale oppvarmingen og virkningene den har på naturmiljøer. Hele 234 eksperter står som forfattere av rapporten, deriblant forsker Sebastian Gerland fra polarinstituttet. Over 14.000 vitenskapelige arbeider er sitert.
IPCC mener det er gjort store vitenskapelige framskritt siden forrige rapport i 2013, og at vi nå har nå et mye klarere bilde av klimaet i fortid, nåtid og framtid.
Fransson forklarer at transporten av biogeokjemiske stoffer og organismer fra vannet i Amundsen-bassenget kommer med den transpolare strømmen fra det sibiriske sokkelhavet. Dette er felt som forskerne vet lite om per nå.
– Vi mangler forståelse for hvordan systemet fungerer og endres på regionalt nivå, og også hvordan forskjellige havregioner i Arktis er sammenkoblet.
Polhavet smelter
Noen av hovedkonklusjonene i den nye klimarapporten er at den globale overflatetemperaturen vil fortsette å stige minst til midten av århundret, og uten store kutt i utslippene av klimagasser de kommende tiårene vil både 1,5-gradersmålet og 2,0-gradersmålet ryke.
Oppvarmingen vil føre til ytterligere endringer i havet, inkludert oppvarming, hyppigere marine hetebølger, forsuring av havet og redusert oksygennivå. Disse endringene påvirker både havøkosystemene og menneskene som lever av de, og vil fortsette i minst resten av dette århundret.
Fransson understreker at det fortsatt er is i Polhavet hele året, men om sommeren og på høsten, er store deler av Polhavet åpent vann.
– Men om klimaendringene fortsetter i samme tempo som vi har sett de siste årene, kan havet rundt Nordpolen snart være isfritt hver sommer, sier Fransson.
Samarbeid til havs
På toktet til Polhavet deltar 35 forskere og teknikere fra ulike institusjoner, 10 av disse fra polarinstituttet, i tillegg kommer et mannskap på mellom 10-15 personer. Toktet inngår i det norske fellesprosjektet Arven etter Nansen, med norsk bidrag til det internasjonale initiativet Synoptic Arctic Survey. Sammen med Agneta Fransson i ledelsen av Polhavtoktet er forsker Bodil Bluhm fra UiT Norges arktiske universitet.
Samtidig med FF Kronprins Haakon i Polhavet er også fartøy fra Canada, Kina og Sverige for å gjøre målinger for sine respektive oppdragsgivere. I fjor var skip fra Japan og Korea der. Forskerne om bord i skipene samarbeider med hverandre underveis i toktene og fremover når analyser skal gjøres og rapporter utarbeides.
I karantene før tokt
Koronapandemien påvirker også klimaforskerne. I disse dager er polarinstituttets deltakere til Polhav-toktet godt i gang med ti dagers karantene, på Tromsdalen camping i Tromsø. Karantene er innført som ledd i smittevern.
– I helga tar vi den andre koronatesten, og etter det, om den er negativ, kan vi sees fysisk og delta på toktet.
Så om alt går bra, setter tokt-teamet i Tromsdalen seg på bussen tirsdag morgen for å fraktes til skipet som ligger i Breivika i Tromsø. Klar for Polhavet, i klimaforskningens øyemed.
Arven etter Nansen
- Arven etter Nansen jobber mot en helhetlig forståelse av det endrede klimaet og økosystemet i det nordlige Barentshavet og det tilgrensende Polhavet.
- Prosjektet undersøker de fysiske og kjemiske prosesser til levende ressurser, og søker å forstå fortiden for å forutse framtiden.