I Ny-Ålesund er hverdagen nesten som normalt, selv om det også her er igangsatt tiltak for å hindre at koronaviruset når stedet.

Utsikt over Kongsfjorden og Ny-Ålesund fra Zeppelinobservatoriet. Foto: Helge Tore Markusson / Norsk Polarinstitutt 

Kings Bay AS, som drifter Ny-Ålesund på Svalbard, følger situasjonen med korona nøye, og forholder seg til retningslinjene fra Folkehelseinstituttet. Behovet for nye tiltak vurderes fortløpende i daglige beredskapsmøter.

De få ukentlige flyvningene mellom Ny-Ålesund og Longyearbyen går som normalt, primært for å få ut forskere som er ferdig med oppholdet eller velger å avslutte tidligere på grunn av koronaviruset.

–  På fredag skal forskere fra Japan, Sveits og Tyskland ut herfra med fly, og det er et svært komplisert puslespill å få dem videre hjem til sine respektive land, sier Norsk Polarinstitutt sin leder ved Sverdrup, Helge Tore Markussen.

Helge Tore Markussen og Jon Leithe måler havistykkelse i Kongsfjorden på oppdrag for havisforsker Sebastian Gerland fra Polarinstituttet. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt  

Klodens mest utforskede fjord?

Norsk Polarinstitutt er lokalisert i Sverdrup-bygget i Ny-Ålesund, et moderne bygg som ble åpnet i 1999, og som er oppkalt etter den markante vitenskapsmannen og polarforskeren Harald Ulrik Sverdrup. Instituttet har seks ansatte på stedet som drifter både permanente forskningsprogrammer og tilbyr støtte til besøkende forskere.

Høysesongen for forskning er fra senvinteren til tidlig høst. I denne perioden kommer forskere fra ulike land og institusjoner hit for å studere det helt særegne naturmiljøet: En sjelden blanding av arktisk og atlantisk vann og ferskvann i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund, i tillegg til sedimenter som renner ut under isbreene, hovedsakelig fra brefrontene av Kongsbreen. Dette skjer samtidig med at klimaet er blitt betydelig varmere på relativt kort tid, og som gjør økosystemet spesielt interessant for forskere. Med årene er Kongsfjorden blitt den mest utforskede fjorden i Norge, og kanskje i verden. 

Taket til Zeppelinobservatoriet. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt 

Dugnadsånden lever 

Den siste tida har derimot noe av fokuset vært rettet mot koronautbruddet. 

 Det er mye å tenke på nå, men Kings Bay har god kontroll på dette, og det er et godt samarbeid og en god stemning her oppe i den lille byen vår, sier Markussen og legger til at dugnadsånden lever godt på 79 grader nord.

 Vi  hjelper hverandre på tvers av institusjoner og land, alt fra å måke frem skutere som er begravd i snøen til måling av havistykkelse.

Ingeniør Filip Heitman fra Polarinstituttet utfører målinger på Zeppelinobservatoriet. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt

Samler inn forskningsdata 

Tidligere denne uken kunne vi se bilder fra de enorme snømengdene og deretter snøryddingen som beboerne måtte sette i gang med for å lage veier mellom bygningene.

De siste dagene har Polarinstituttets ingeniører i Ny-Ålesund tatt isprøver i Kongsfjorden og utført målinger ved Zeppelinobservatoriet, på oppdrag for forskere. 

–  Temperaturen på Zeppelin var -28 grader, og da er det naturlig nok noe utfordrende å jobbe med finmekanikk ute, sier Markussen.

Zeppelinobservatoriet overvåker atmosfæriske gasser og langtransportert forurensning, og ligger på Zeppelinfjellet like ved Ny-Ålesund. 

Det kan være værhardt på 79 grader nord, dette bildet er fra sist helg. Søndagen stilnet været noe og beboerne i Ny-Ålesund våget seg ut for å rydde vekk snø på veiene og grave frem scootere. Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt  

Venter ny matforsyning 

Markussen forteller at de har nok med mat, og at neste båt med forsyninger etter planen skal gå fra Tromsø fredag denne uka og være fremme i Ny-Ålesund den 25. mars. Men noen populære varer er de nå tom for.  

– Vi er fri for fersk frukt og grønnsaker, men vi tar tran og sanasol!  

—–

Norsk Polarinstitutt er den største aktøren i Ny-Ålesund, og i tillegg til egen aktivitet, bistår instituttet andre institusjoner som har aktivitet på stedet. Ingeniørene er ansvarlige for den daglige driften og vedlikeholdet av måleinstrumentene, og noen av disse instrumentene eies av institusjoner fra andre land. Les mer om Ny-Ålesund Forskningsstasjon – Sverdrup

Kongsfjorden. Foto: Jon Leithe / Norsk Polarinstitutt