Polarvitenskapelig samarbeid var på agendaen da 70 års diplomatiske forbindelser mellom Norge og Kina ble markert under et seminar i Tromsø.

Norge og Kina har de siste ukene markert det diplomatiske forholdet på forskjellig vis. Blant annet signerte statsminister Jonas Gahr Støre en avtale om dialog og samarbeid på klimafeltet med landets statsminister Li Qiang under Støres nylige besøk i Kina.

Foto: Pål Jakobsen, Norsk Polarinstitutt

Felles vitenskapelige interesser

Seminaret på Framsenteret den 26. september 2024 handlet om internasjonal polarforskning, men var samtidig en markør for 70-års diplomatisk relasjon mellom Norge og Kina. Norsk Polarinstitutt og det kinesiske polarinstituttet (PRIC) har gjennom mange år samarbeidet både i Arktis og Antarktis, og seminaret understreket nettopp dette. I tillegg var seminaret et viktig treffpunkt for samtale mellom norske og kinesiske polarforskere på veien mot det femte internasjonale polaråret.

Isbreforsker Jack Kohler i Norsk Polarinstitutt. Foto: Pål Jakobsen, Norsk Polarinstitutt

Direktør Camilla Brekke på Norsk Polarinstitutt fremhever det polare forskningssamarbeidet mellom Norge og Kina:

– Gjennom seminaret kom det tydelig frem at Kina og Norge har felles vitenskapelige interesser i de polare regionene. Seminaret understøttet selve ryggraden i vitenskapen, nemlig utveksling av kunnskap, nysgjerrighet og iver etter å utforske.

Særlig er søken stor etter å forstå de endringene som skjer i både Arktis og Antarktis, samt å gi gode anslag om hva som venter oss i fortsettelsen. Endring som pågår i polarområdene skjer rett foran øynene på oss, og de skjer raskere i polare områder enn noe annet sted på kloden.


Den kinesiske ambassadøren i Norge, Ms. Hou Yue, ledet en større kinesisk delegasjon til seminaret. Norsk Polarinstitutt var sammen med UiT Norges arktiske universitet og Den kinesiske ambassaden i Norge, vertskap for seminaret.

Foto: Pål Jakobsen, Norsk Polarinstitutt


Tidligere i september var Norsk Polarinstitutt vertskap for en stor kinesisk delegasjon i Ny-Ålesund forskningsstasjon: