For første gang gis det ut en lærebok om den marine økologien for hele Polhavet.

BOKOVERREKKELSE Professor emeritus i arktisk og marin biologi Paul Wassmann (i  midten) viser frem den ferske læreboka om Polhavet som han er redaktør for, her sammen med to av hovedforfatterne av kapitler i boka; Haakon Hop fra polarinstituttet (t.v.) og Paul E. Renaud fra Akvaplan-niva. Havforsker Agneta Fransson fra polarinstituttet og flere andre forskere ved Framsenteret har også bidratt i boken. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt 

Boka gir innsikt i fysiske og biologiske prosesser som påvirker den marine økologien i Polhavet, sier bokens redaktør, professor emeritus i arktisk og marin biologi ved UiT Norges arktiske universitet, Paul  Wassmann.

Boka er i hovedsak myntet på studenter innen marin økologi, og allerede kommende skoleår går den inn i pensum på flere læresteder.

– Vi har fokusert på å forstå hele Polhavet, ikke bare ulike sektorer og delsystemer. Boka tilbyr et alternativ til tidligere lærebøker som har hatt en mer regional karakter, sier Wassmann. 

EFFEKTER Effekter og konsekvenser av klimaendringene er sterkt markert gjennom hele boken,understreker Haakon Hop, her i arbeid i laben på forskningsskipet Kronprins Haakon med forskerkollega Igor Eulaers. Foto: Kristin Heggland / Norsk Polarinstitutt 

Eksperter på Polhavet 

Paul Wassmann vet hva han snakker om. Den meritterte forskeren har viet store deler av sin forskerkarriere til å studere prosesser i havet, og særlig i Barentshavet og Polhavet, og som har resultert i stort antall publikasjoner og bøker.

Siste tilskudd på bokfronten, Elements of a pan-Arctic Ocean ecology, involverer mer enn 70 forfattere fra nasjoner som forsker på Polhavet og nærliggende havområder.

–Forfatterne er store kapasiteter i sine fagfelt, sier Wassmann.

Denne uka var Wassmann innom Framsenteret for å overrekke rykende ferske eksemplarer av boka til kapittelforfatterne marinbiolog/forsker og seksjonsleder Haakon Hop fra polarinstituttet og forsker Paul E. Renaud fra Akvaplan-niva.

Det har vært faglige spennende å bidra inn i bokprosjektet, og å holde boka i handa som nå er selvsagt gjevt, medgir Hop. 

OM BIOKJEMI Havforsker Agneta Fransson fra polarinstituttet bidrar i boka i kapitlet om biogeokjemiske prosesser. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt 

Leveområder smelter 

Hop har ledet kapitlet som tar for seg isfauna. Isfauna omfatter mindre dyr som er tilknyttet isen i hele eller deler av livssyklusen og kan eksempelvis være amfipoder, fisk (polartorsk) og en mengde andre arter som noen larvestadier av bunndyr.

Det varmere klimaet, som har økt i styrke de siste tiårene, har påvirket isfaunaen på ulike vis. For noen arter er endringene svært kritiske, mens andre arter tilpasser seg de nye levekårene. Felles for samtlige arter er at leveområdene krymper når havet blir varmere og isen smelter.

I boka får vi innsyn i hvordan klimaendringene påvirker ulike arter, forteller Hop.

I tillegg til isfauna har Hop bidratt til kapitlet om arktisk fisk. De fleste fiskeartene i Polhavet er små bunnfisk, men det finnes også større som håkjerring. Polartorsk er svært tilknyttet isen og viktig bytte for både sjøfugl og noen marine pattedyr. 

Polarinstituttet og andre institusjoner i Framsenteret er ellers godt synlige i boka. Forskerkollega Agneta Fransson bidrar i kapitlet om biogeokjemiske prosesser og forsker Paul E. Renaud fra Akvaplan-niva har ledet kapitlet om kystøkologi i fjæresonen. Flere forskere fra Akvaplan-niva, Havforskningsinstituttet og Norsk Institutt for naturforskning har bidratt til kapitler.

NØKKELART I boka kan vi lese om  status og  fremtidsutsikter for en rekke arter, blant annet polartorsk. Foto: Fredrik Broms / Norsk Polarinstitutt 

Sentralt fokus: Effekter av klimaendringene

Til sammen er det 31 kapitler i Elements of a pan-Arctic Ocean ecology . Kapitlene tar for seg  fysisk og kjemisk oseanografi, elveavrenning, bresmelting og havisdynamikk.  Videre kapitler omfatter ulike biotiske aktører og prosesser i Polhavet, før det avsluttes med effekter av sesongvariasjoner og miljøgifter på økosystemet.

– Effekter og konsekvenser av klimaendringene er sterkt markert gjennom hele boken, understreker Hop.