Som gode naboer har Norsk Polarinstitutt og Hålogaland Teater skapt en polarhistorisk forestilling der billettene rives bort.

Bak Porten til Ishavet står polarhistoriker Harald Dag Jølle og skuespiller Ketil Høegh.

Vi har hatt et felles ønske om å gjøre noe sammen, ved bruk av hver vår spisskompetanse, sier Jølle. Han er til daglig historiker på Norsk Polarinstitutt.

Sammen med Høegh har han skrevet manus til forestillingen.

 

Teatersjef Egill Pálsson (t.v), skuespiller og manusforfatter Ketil Høegh, historiker og manusforfatter Harald Dag Jølle, direktør ved Norsk Polarinstitutt Camilla Brekke og regissør Morten Kjerstad, samlet på kaia mellom Hålogaland Teater og Framsenteret der polarinstituttet holder til. Foto: Pål Jakobsen / Norsk Polarinstitutt  

Ekstraforestillinger 

Resultatet har blitt en 120 år lang reise i Tromsøs historie, når kunst og forskning har funnet hverandre i en 70 minutter lang forestilling. Porten til Ishavet har allerede solgt ut alle først oppsatte forestillinger, og nye er satt opp i november.

Og lokalavisene har ikke skjult sin begeistring. Både Nordlys og iTromsø trillet fem på terningen etter premieren.

– Formidling hører sammen med forskning, og denne svært engasjerende og frydefulle forestillingen viser at teater også er en formidlingsform som helt klart er relevant for vår virksomhet, sa direktør Camilla Brekke i Norsk Polarinstitutt etter å ha sett premieren.

Alle visningene av Porten til Ishavet var utsolgt før premieredatoen, men nå er det satt opp ekstraforestillinger. Foto: Pål Jakobsen / Norsk Polarinstitutt  

Skjemt og alvor

Historiker Harald Dag Jølle har skrevet flere polarhistoriske bøker, og også gått i sledesporene til noen av polarhistoriens mest kjente helter.

– Du må ha kunnskap og fakta i bunnen, og et analytisk perspektiv, men dramatikken trengs for å formidle dette på en måte som på en scene skaper liv og fanger folk, slår han fast.

Så tett har samarbeidet mellom de to medforfatterne vært, at de i dag ikke helt klarer å skille hvem som opprinnelig har skrevet hva, selv om de i utgangspunktet har skrevet ulike deler. Etter hvert har samskrivingen overtatt.

 

Ketil Høegh og Harald Dag Jølle har samarbeidet om manusskrivingen. Foto: Hålogaland Teater 

Tromsø-historie 

Forestillingen, med undertittelen « – eller da Tromsø ble sentrum i verden», er en reise mellom historiske hendelser, fra slutten av 1800-tallet og fram til vår egen tid. Det er humor og alvor; tragedier og engasjement; kjente og ukjente helter; fakta – og også en dose kunstnerisk frihet til å forstå.

Sånn blir forestillingen både lærerik og underholdende.

– Det er rett og slett et spennende møte mellom teateret, der alt er lov, og forskningen, som jo jakter sannheten, slår Ketil Høegh fast.

Les Hålogaland Teaters omtale av forestillingen her. Les Nordlys sin anmeldelse her (krever abonnement) Les iTromsø sin anmeldelse her (krever abonnement)