Islagte beiter og mye snø gjorde det utfordrende å finne mat.

Sommerens telling i Adventdalen på Svalbard viser at det er færre reinsdyr der i år enn på samme tid i fjor. Likevel er bestanden fortsatt omtrent tre ganger større i dalen enn da tellingene startet i 1979. Foto: Åshild Ønvik Pedersen / Norsk Polarinstitutt

Under årets bestandsovervåking i Adventdalen ble det talt færre dyr enn i fjor og det ble funnet relativt mange kadaver og få kalver.

– Vi fant 302 kadaver, som er et ganske høyt tall, sier reinsdyrforsker Åshild Ønvik Pedersen fra Norsk Polarinstitutt, nylig hjemkommet fra feltarbeid i dalførene ved Longyearbyen.

Sammenliknet med året 2008, som holdt den tidligere rekorden når det gjelder antall (206 kadaver), så er dødeligheten i bestanden i dag lavere enn hva det var den gang med langt færre dyr i bestanden.

Reinsdyrforsker Åshild Ønvik Pedersen. Foto: Guro Krempig / Norsk Polarinstitutt 

Få kalver 

Omtrent to av 10 simler (hunner) i Adventdalen hadde kalv i sommer. Vi må tilbake til 2008 for å finne tilsvarende lave tall for kalv per simle, forteller Ønvik Pedersen.

– Det har mest sannsynlig vært en hard vinter for reinsdyrene i Adventdalen med delvis isdekte beiter og lokalt mye snø som har ført til stor konkurranse om maten, og som har påvirket både overlevelse og kalvetallene. 

Bestandsutvikling for reinsdyr i Adventdalen (1979-2025)

Økning siden tellingene startet i 1979 

Selv om pila peker nedover fra i fjor for reinsdyrene i Adventdalen, en av Svalbards største og mest vegetasjonsrike daler, er bestanden fortsatt på høyt nivå.

I dag er det 1318 reinsdyr i Adventdalen, men da tellingene startet i 1979 var det 457 dyr i dette området. Økningen skyldes at reinsdyrene har rekolonisert sine gamle områder etter at de ble skutt ut tidlig på starten av 1900-tallet i tillegg til at den er sterkt påskyndet av klimaendringene de siste tiårene.

 

Tellelaget saumfarte Adventdalen og sidedalene, som en del av Norsk Polarinstitutt sin årlige overvåkning av reinsdyr. Foto: Guro Krempig / Norsk Polarinstitutt

22 000 reinsdyr 

Under siste hele Svalbard-telling av reinsdyr i 2015 ble det beregnet at det finnes omtrent 22 000 rein på øygruppen. 

Reinsdyr finnes stort sett i alle områder som ikke er dekket av isbre og der det er vegetasjon. Selv i karrig «polarørken» med stein og grus beiter reinsdyra på de få flekkene med vegetasjon som stikker opp fra marka. Det er stort sett kun på de avsidesliggende øyene som Storøya, Kvitøya, Hopen og Bjørnøya at det ikke finnes reinsdyr.

Tallene registreres straks etter avsluttet feltarbeid. Kjønns- og aldersstruktur i bestanden i Adventdalen, som anses som naturlig siden den ikke er jaktet, anvendes som kunnskapsgrunnlag når Sysselmesteren fordeler sin jaktkvote i de seks jaktområdene på Nordenskiöld Land. Foto: Guro Krempig / Norsk Polarinstitutt

Rammes ulikt av varmen

Svalbard opplever store endringer i temperaturer som følge av klimaendringene. Siden 1970-tallet har gjennomsnittstemperaturen økt mellom 3 – 5 grader på øygruppen. Det har ført til varmere somrer og vintrer, som i neste runde påvirker dyr og planter.

Klimaendringene har vist seg å slå ulikt ned på Svalbard. I de store dalførene på Nordenskiöld Land, der Adventdalen ligger, fører varmen til gode beiter for reinsdyrene til langt utover høsten, slik at dyrene der blir i bedre kondisjon før vinteren inntreffer.

Somrene er varmere også på kysten der Brøggerhalvøya befinner seg, og som huser den andre viktige reinsdyrbestanden som overvåkes av polarinstituttet.  Men fra midten av 1990-tallet har vintrene på Brøggerhalvøya blitt merkbart milde med mer nedbør i form av regn.

Når regnet treffer bakken fryser det til et islag så hardt at reinen ikke klarer å grave seg gjennom isen og til bakken hvor maten finnes. 

– Vi ser ikke den samme positive bestandstrenden på Brøggerhalvøya som vi ser i Adventdalen, sier Ønvik Pedersen.

Det er de yngste og eldste dyrene som dør først når vinteren er hard. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

Kysttallene kommer senere i år

Kystbestanden på Brøggerhalvøya skal registreres i august, men forskerne ser allerede noen tendenser.

– Brøggerhalvøya var nesten 100 prosent isdekket og med veldig lite snø i år da vi gjorde målinger og forskningsfangst av reinsdyr i vår, så jeg forventer at isdekke vil bidra negativt, men at kanskje denne negative effekten oppveies av veldig lite snø og at bestanden der ikke er så stor nå. Simlene som ble veid i april var alle i godt hold, sier Ønvik Pedersen.

Hun forteller at under forskningsfangsten var flere simler på Brøggerhalvøya drektige og de hadde gode kroppsvekter. 

– Nylig mottok jeg observasjoner fra personell på polarinstituttets forskningsstasjon i Ny-Ålesund som sier at så å si alle simler der har kalv. Men vi vet ikke helt sikkert hvordan det har gått før i slutten av august når vi er ferdig med tellingen.