Vi har kåret vinnerne i fotokonkurransen om de beste dyre- og plantebildene fra polarområdene!

Verdensdagen for ville dyr og planter feirer jordklodens fantastiske dyre- og planteliv den 3. mars, og i den anledning annonserte vi for en tid tilbake en fotokonkurranse. Konkurransen gikk ut på å dele foto av dyr eller planter fra Arktis og/eller Antarktis på Facebook og Instagram.

Hele 132 bidrag tikket inn, som i sum viser et stort spenn i motiver, fra de minste små fugler til rev, sel, isbjørn, knølhval og blomster i all sin prakt!  

Noen motiver var tett på dyrelivet, nærmest dyreportretter, mens andre viser også dyrenes leveområder. De fleste bildene er tatt i Arktis, men det kom også inn noen fra Antarktis. Vi fikk få bilder av planter, men de som kom inn hadde høy kvalitet.

Vekker nysgjerrighet og forteller historier  

Ni bidrag utmerket seg, og av dem var det krevende å finne de tre fotoene som blir premiert i mylderet av alle flotte polarmotiver. Samtlige bilder var jo rene blinkskuddene!

Juryen var opptatt av motivet, og evnen til å fange gode situasjoner, i større grad enn teknisk kvalitet. Et stort pluss er det om bildet vekker nysgjerrighet og forteller en historie.

Ni av de 132 bildene som kom inn i fotokonkurransen «Polar Wildlife» utmerket seg, disse bidragene er fra (øverst fra venstre): @north.and.beyond  @ostvangsperspektiv @alfabiologist @tantevenke @tantevenke @siljemathis1 @tantevenke @peteski1101 @tantevenke 

Vinnerbildene 

Til slutt landet juryen på disse tre vinnerne er: @alfabiologist @ostvangsperspektiv @tantevenke – som alle får hver sin flyfotobok Svalbard fra lufta.

Juryen består av fotoarkivar Ann Kristin Balto, webredaktør Janne Schreuder, kommunikasjonsrådgiver Elin Vinje Jenssen, redaktør Helle V. Goldman, biolog Kit M. Kovacs og kommunikasjonsdirektør Anja Salo, alle fra Norsk Polarinstitutt. 

Biolog Kit M. Kovacs, med flere tiårs erfaring fra feltarbeid i Arktis og Antarktis, og ditto god kjennskap til det polare dyrelivet, begrunner vinnerbildene slik (i tilfeldig rekkefølge):

sd

@tantevenke: Der det er hjerterom er det husrom: Svømmesnipe med unger. 

«Farskjærlighet kommer godt med når du er på størrelse med en liten bomullsdott og har bein på tykkelse med gressstrå når du klekkes ut langt mot nord i det kalde Arktis. Dette utrolig intime bildet fanger en svømmesnipe-far som varmer sine små kyllinger. I denne litt uvanlige gruppen av vade-fugler er hunnene både større og har sterkere farger enn hannene, og det er hannene som gir omsorg til de små og tar seg av dem til de er store nok til å selv fly ut i verden…»

 

@ostvangsperspektiv: Lomvi i snødekt fuglefjell.

«Kampen for tilværelsen! Selv om snøen ikke har sluppet taket er polarlomvien på plass i fuglefjellet for å sikre seg den beste reirplassen for neste generasjon. Bildet forteller en historie som berører oss, om hvordan foreldre strekker seg til det ytterste for å sikre barna en best mulig start i livet. Bildet viser polarlomvier i Alkefjellet på Spitsbergen. En god hekkeplass sentralt i kolonien er viktig for overlevelse av både egg og kyllinger, og som beskyttelse mot rovdyr som fjellrev, isbjørn og polarmåker.»

@alfabiologist: Fjellrev i solstek.

«Fjellreven er kjent for sin hurtighet, smidighet og utholdenhet, men ingen av disse ferdighetene kommer til syne i denne perlen av et bilde som oser fred og ro. Det lille arktiske rovdyret, for anledningen i full sommerdrakt, sover dypt og lar seg hverken affisere av fotograf eller fasiliteter. Fjellrev er et vanlig syn rundt bosetninger i områder der jakt og fangst ikke er for stor, og dette unge dyret virker veldig tilfreds der det sover i en «murstein-seng» denne solrike dagen.»   

Vinnerne kontaktes og bokgaven er straks i postkassa! 

Vi takker for alle bidrag til fotokonkurransen. Bildene som deltok kan du se på Norsk Polarinstitutt sin Instagram og Facebook  Emneknagg #mypolarwildlife og #norskpolarinstitutt

Les mer om Verdensdagen for ville dyr og planter.

Norsk Polarinstitutt har en stor fotosamling med bilder fra polare områder. Her finner du foto av ulike dyrearter og planter, steder, forskningsaktiviteter, samt en stor samling av historiske bilder, ta en kikk!