Norsk Polarinstitutt advarer mot å bruke TFO som ordning for utvidelse av arealer som er tilgjengelige for petroleumsaktivitet i havområdene i nord. Vi ønsker å fremheve viktigheten av at vi stadig får ny kunnskap om miljøet i Barentshavet, og felles for mye av den nye kunnskapen er at vi ser at havarealene er viktigere enn vi tidligere trodde for mange arter hele året.
Bakgrunn
Bakgrunnen for høringen er at Olje- og energidepartementet (OED) ønsker å utlyse blokker til innlemming i «tildeling av forhåndsdefinerte områder» (TFO) i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet 2021. I Barentshavet foreslås 70 nye blokker innlemmet i TFO Barentshavet i 2021, og TFO utvides med 45 nm nordover.
Hva er TFO?
TFO (Tildeling i forhåndsdefinerte områder) er årlige runder hvor OED foreslår å plassere ubrukte blokker i de åpne petroleumsregionene inn i et rammeverk som skal gjøre det lettere for selskaper å få tillatelse til å lete etter olje og gass.
Avgjørende faktorer for åpning av områder i denne ordningen er om blokkene ligges i det som kalles modne områder og om det finnes infrastruktur i nærheten. Ordningen ble etablert i 2004 og er kontroversiell, da kriterier for områders modenhet er uklare og det også er uklart hva ordningen betyr for reell håndtering av miljørisiko.
Vårt råd
Norsk Polarinstitutt (NP) advarer mot å bruke tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) som ordning for utvidelse av arealer som er tilgjengelige for petroleumsaktivitet i havområdene i nord.
NP har tidligere rettet kritikk av at ordningen ikke handterer aspekter ved miljørisiko like bra som de ordinære rundene, og vi mener det er grunn for å gjenta denne kritikken i år.
Vi ønsker å fremheve viktigheten av at vi stadig får ny kunnskap om miljøet i Barentshavet, og felles for mye av den nye kunnskapen er at vi ser at havarealene er viktigere enn vi tidligere trodde for mange arter hele året.