Hva gjør vi?
Forvaltning og rådgivning
En av instituttets hovedoppgaver er å fungere som rådgivende instans for forvaltningen når det gjelder polare miljøspørsmål.
I Antarktis har instituttet forvaltningsmyndighet for all norsk aktivitet.
Forskning og overvåkning
Forsking og overvåking i polarområdene er viktige ledd for å forstå globale endringer i miljøet og effektene av disse. Bedre kartlegging og forståelse for klima og miljø gjør Norge i stand til å forvalte landets områder og ressurser på en bedre måte.
Polarinstituttet forsker på biologisk mangfold, klima og miljøgifter i nord- og polarområdene, og bidrar til nasjonale og regionale forskningsprogrammer innenfor disse temaene. Instit
Instituttet gir viktige bidrag til det internasjonale klimaarbeidet, og er et aktivt kontaktpunkt for internasjonale fagmiljø.
Forskningsfartøy og -stasjoner
Logistikk og støtte
Forskning i polare strøk er krevende, ikke minst fra et logistikksynspunkt. Store avstander, kaldt klima og generell mangel på infrastruktur setter store krav til transportapparat, utstyr og sikkerhet.
Instituttet gjennomfører ekspedisjoner og er eier av forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» og driver flere forskningsstasjoner, to i Ny-Ålesund på Svalbard (Sverdrup and Zeppelinobservatoriet) og to i Antarktis (Troll og feltstasjonen Tor).
Kartlegging og navngiving
Norsk Polarinstitutt er den nasjonale kartleggingsinstansen for polare landområder, inkludert ikke-kommersielle geologiske undersøkelser. Vi publiserer kart i både digitalt og trykket format.
Polarinstituttet er også det offisielle organet for vedtak om stedsnavn i norske polarområder.