Iskantsonen er et verdifullt og sårbart område
I isen er det liv
Iskantsonen består av både ett år gammel is og flerårsis. Ulike typer is er habitater (leveområder) for en rekke arktiske arter. Når havvann fryser, forsvinner mesteparten av saltet slik at isen flyter på havoverflaten. Under utsalting og smeltingen blir kanaler og hulrom i isen okkupert av små dyr og alger. Større rom kan huse krepsdyr og polartorsk. Isalger kan også vokse på undersiden av isen, hvor de utgjør en viktig matkilde for dyr som lever i isen og dyreplankton som kommer opp fra dypet tidlig på våren for å gyte. Noen arter isalger forekommer også i smeltedammer på isoverflaten om sommeren.
Forenklet næringsnett i iskantsonen i grunne og dypere områder. Illustrasjon: M. Daase. Kilde: von Quillfeldt mfl. (2018)
Produksjon i iskantsonen
Produksjonen i iskantsonen er todelt: Tidlig om våren i mars-april starter produksjonen av isalger, og i april-mai starter oppblomstringen av planteplankton i vannmassene i iskantsonen. Oppblomstringen avhenger av næringssalter (nitrat, fosfat og silikat) og lagdelte vannmasser. Det vil si smeltevann øverst, slik at algene forblir i det øvre vannlaget hvor det er nok lys. Med nok lys kan oppblomstringen strekke seg langt under isen, og dessuten langt sør for iskanten. Algene i isen og i vannmassene er mat for isfaunaen i selve drivisen og dyreplankton.
Et viktig beite- og leveområde
Iskantsonen fungerer som beite-, oppvekst, – og overvintringsområde for fisk, sjøfugl og sjøpattedyr. Polartorsk og lodde er de pelagiske fiskeartene med størst tilknytning til sonen. I tillegg forekommer torsk og en rekke arktiske fiskearter over eller på bunnen. Iskantsonen er viktig for mange arter sjøfugl. Flere av disse kan forekomme hele året. Polarlomvi og alkekonge kan forekomme i store konsentrasjoner, særlig om våren og sommeren, men også teist, krykkje, havhest og ismåke er vanlig. Ringsel, grønlandssel og klappmyss benytter isen i iskantsonen som kaste-, hårfellings og hvileområder. Hvalross benytter isen som hvileplass etter å ha dykket etter skjell på havbunnen. Iskantsonen har dessuten høy verdi for isbjørn som jakter sel. Grønlandshval, hvithval og narhval er tilpasset til å være i områder med is hele året, men iskantsonen er også et viktig beiteområde for andre hvalarter om sommeren.
Kobling mellom iskantsone og havbunn
Den delen av produksjonen som ikke beites synker ned til havbunnen og blir mat for bunndyrene. Ofte får bunndyrene kun denne ene årlige pulsen med næring. Mens iskantsonen flytter seg over sesongen er bunndyrene stort sett på samme sted og representerer viktig føde for bunnlevende fisk, eksempelvis blåkveite, hyse og torsk, dykkende fugl, eksempelvis ærfugl og sjøpattedyr, eksempelvis hvalross. På havbunnen brytes også organisk materiale ned og blir til næringsstoffer til ny produksjon neste vår. Slik går den årlige karbonsyklusen. Koblingen mellom livet i havisen, i de frie vannmassene og på bunnen er særdeles viktig for grunne sokkelhav som Barentshavet.
Påvirkning og sårbarhet
Endringer i når havisen legger seg og smelter, iskantsonens avstand til land, samt mengde og egenskaper til isen påvirker produksjonsforhold og artssammensetning i iskantsonen. Bedre lysforhold for arter som lever i eller under isen på grunn av tynnere is har for eksempel ført til større primærproduksjon i vannmassene under isen sammenlignet med tidligere. Redusert tilgang på is påvirker også arter med isen som habitat i hele eller deler av livssyklusen. Samtidig med endrete isforhold vil også temperaturendringer i vannmassene føre til forflytting av arter, endrete konkurranseforhold og øke sannsynligheten for introduksjon av sykdommer, sykdomsbærere og parasitter som de arktiske artene neppe har forsvar mot. Miljøgifter og plast kan inkorporeres i isen og frigis når isen smelter slik at organismer med tilknytning til isen blir eksponert for disse forbindelsene. Flere av artene i iskantsonen er toppredatorer og har varierende evne til å bryte ned miljøgifter. Fisket flytter seg nord- og østover i takt med at utbredelsen av de kommersielle fiskeslagene endres. Påvirkning fra skipstrafikk og petroleumsvirksomhet er foreløpig antatt å være små, men gitt at et akutt oljeutslipp når iskantsonen, så kan det få store lokale konsekvenser, avhengig av omfang, type utslipp og årstid.