Norsk antarktisforskning styrkes gjennom regjeringens forslag til statsbudsjett. Dette gir rammer for å opprettholde en trygg og driftssikker Troll forskningsstasjon, samtidig som arbeidet med en helt ny forskningsstasjon i Dronning Maud Land pågår.

Regjeringen foreslår å styrke Norges innsats i Antarktis med 15 millioner kroner årlig fra 2025. Dette begrunnes med at trygg og sikker drift må opprettholdes på Troll forskningsstasjon inntil en ny stasjon er på plass. Ny Troll forskningsstasjon vil tidligst stå ferdig i 2032.

– Troll forskningsstasjon er hovedbasen for norsk antarktisforskning. Gjennom vår forskningsinnsats i Antarktis bidrar Norge til den internasjonale forståelsen av globale klima- og miljøendringer, sier direktør Camilla Brekke i Norsk Polarinstitutt.

Med denne rammeøkningen kan Norsk Polarinstitutt sikre vår aktivitet på Troll i påvente av at ny forskningsstasjon skal bygges.

I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen også en innkjøpsfullmakt på 227 millioner kroner til investeringer i maskinparken på Troll. Denne skal brukes til det svært kompliserte oppdraget som ligger i det å bygge en helt ny stasjon i Antarktis.

– Det er en enormt krevende operasjon å bygge en ny forskningsstasjon på klodens mest værharde kontinent, som også vil ta flere år. Dette krever maskiner og utstyr som tåler ekstreme forhold. Regjeringens forslag til statsbudsjett gjør at vi evner å holde tidsskjema i arbeidet med ny forskningsstasjon i Antarktis, sier Brekke.

I regjeringens forslag til statsbudsjett settes det også av 2,8 millioner kroner til Norsk Polarinstitutt for å erstatte instrumentrigger som under tøffe vær- og isforhold i 2023 gikk tapt i Polhavet. Dette er instrumenter som brukes i miljøovervåkingen av blant annet istykkelse, havtemperaturer og havstrømmer. Data som samles inn brukes for å forstå konsekvensene av et endret klima.