En unik database med 20 års observasjoner av hval, hvalross, sel og isbjørn i Svalbard-området er nå tilgjengelig for alle i Artskart.

Norsk Polarinstitutt har siden 2002 samlet inn 22.000 observasjoner som egne og andre forskere, guider, turister og Kystvakten har gjort av marine pattedyr i Svalbard-området. Nå er den omfattende databasen bakt inn i Artsdatabankens nasjonale karttjeneste.

Sel ligger på en stein

FLEST SELER: Av de marine pattedyrene i Svalbard-området er det flest antall seler. Her en ringsel i Kongsfjorden utenfor Ny-Ålesund forskningsstasjon. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Viktig brikke på plass

Artskart inneholder over 50 millioner observasjoner som viser hvor ulike arter er observert i Norge og på Svalbard. Norsk Polarinstitutts database er et verdifullt bidrag som fyller et tidligere tomrom i Artskart.

Fram til nå har vi hatt mindre data på marine pattedyr i nord sammenlignet med arter lenger sør. Å få inn mer data fra havområdene rundt Svalbard er viktig for å gi et mer komplett bilde av hvor marine pattedyr blir observert, sier fagansvarlig Knut Anders Hovstad i Artsdatabanken. Hovstad har sammen med Norsk Polarinstitutt gjort observasjonene fra Svalbard tilgjengelige i Artskart.

Person sitter foran dataskjer

EN MILEPÆL: – Det er stor interesse rundt de store pattedyrene i Arktis, og vi er veldig fornøyde med å få disse observasjonene inn i Artskart, sier Knut Anders Hovstad i Artsdatabanken. Foto: Linda Skjærvik, Artsdatabanken

Verktøy for forskning og forvaltning

Artskart samler store mengder kvalitetssikret artsdata fra norske forskningsinstitusjoners frivillige rapportører, kartleggingsfirma og universitet- og forskningsinstitusjoner på ett sted, og gjør dem tilgjengelig. Her kan du gjøre detaljerte søk i observerte arter og leveområder i hele Norge og på Svalbard. I tillegg finner du informasjon om artens status på Norsk rødliste for arter?

Tjenesten er åpen og gratis for alle, og spiller en viktig rolle både i forskning og forvaltning, spesielt i de relativt lite besøkte områdene på Svalbard.

I noen deler av Svalbard er observasjonene den eneste tilgjengelige informasjonen om de marine pattedyrene som lever der. For å sikre god forvaltning og bevaring må vi vite hvor dyrene oppholder seg og hvor viktige disse områdene er for dem, sier Kit Kovacs, Svalbard-programleder i Norsk Polarinstitutt.

Person ser mot kamera med øreklokker på

SVALBARD-PROGRAMLEDER i Norsk Polarinstitutt, Kit Kovacs, forsker selv på marine pattedyr. Her i helikopter på feltarbeid i Polhavet. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Siden 2002 har Norsk Polarinstitutt med Kovacs i spissen, oppfordret folk til å rapportere observasjoner av hval, hvalross, sel og isbjørn i Svalbard-området. Disse dataene har blitt brukt i arealplanlegging ledet av Sysselmesteren på Svalbard, samt gitt forskningsresultater og økt kunnskap.

Databasen har avdekket ulike trender i fordelingen av arter i forskjellige områder. Vi har også undersøkt spesielle og sjeldne observasjoner, som nye jaktmønstre hos isbjørn og nye arter som har dukket opp i Arktis, forteller Kovacs som selv forsker på marine pattedyr.

En av de tydeligste trendene vi ser er en generell nordlig forskyvning i utbredelsen av mange migrerende marine pattedyr. Det henger sammen med at de følger iskanten som trekker seg nordover på grunn av klimaendringene.

Isbjørn går på havisen

ISBJØRN er den eneste bjørnearten som blir regna som marine pattedyr. De lever mesteparten av livet på havisen og er avhengig av havet for mat og habitat. Det latinske navnet Ursus maritimus betyr havbjørn. Foto: Magnus Andersen, Norsk Polarinstitutt

Alle observasjoner mottas med takk

Databasen hadde ikke eksistert uten at folk som ferdes på Svalbard hadde rapportert sine observasjoner til Norsk Polarinstitutt.

Tusenvis av folk seiler rundt øygruppen hver sommer som turister, og mange guider er svært kunnskapsrike. Vi får også rapporter fra Kystvakten og andre forskningsinstitusjoner på feltarbeid i området. Når vi har folk som ferdes i naturen på laget, oppnår vi mye bedre dekning enn om vi hadde gjort jobben alene. Det er vi veldig takknemlige for, sier Kovacs.


Vil du bidra?

Dersom du også vil bidra med Svalbard-observasjoner til databasen og til Artsdatabankens Artskart, kan du rapportere via portalen Svalbard Marine Mammal Sightings, skrive til Norsk Polarinstitutts postmottak eller forskerne direkte. Da vi dine observasjonene bli lagt inn i datasettet og etter en liten stund vil de også bli synlige i Artskart.